Bauturi calde pentru sezon rece

A venit frigul. 1 gr dimineata e deja rece asa ca am deschis incalzirea de cateva zile. Pentru a anima nasul si feng-shui-ul emotiilor, am reinceput sa consum bauturi calde.
Si ce se poate bea iarna, cald?
Mai intai am baut niste ceaiuri la pliculetz. Cum am renovat bucataria cu aruncat mobila cea veche, am trecut prin mana fiecare coltzisor si gasit varii pliculetze de ceai. Pe care le-am baut. Altele insa nu mai iau, ca sunt scumpe si poluante, putem bea ceva cald mai ieftin si mai sanatos, asa ca de ce nu???
Ce bauturi cunoasteti ieftine si aromate si sanatoase, calde?
Ceai de ghimbir. O bucatica mica de radacina fiarta, si peste 10-15 min adaug zeama de la o juma de lamaie si miere. Ghimbirul il cresc in ghiveci, creste greu…
Golden milk. Asta nu e asa de ieftin, dar e perfect inainte de culcare: lapte cu putin tumeric, scortisoara, f. putin ghimbir si piper, miere, unt de cacao.  Sunt zeci de versiuni de retete, incercati-le.
Sirop de fructe cu apa fierbinte. Siropul e primit, facut in casa, cu dragoste.
Apa fierbinte cu frunze proaspete de menta si putina lamaie. Menta am in ghiveci. Merge si cu lamaitza, busuioc.
Orice fructe fierte putin (o bucatica de mar, de para, de afine, coacaze, gutuie, catina,  etc) – un fel de zama de compot intins, de obicei fac din fructele neterminate, muscate de copil si uitate pe masa. Adaug si scortisoara la mere si pere sau coaja de citrice, am pus si nucsoara sau cuisoare, dupa ce am avut chef si prin casa.
Clasicele ceaiuri romanesti de plante uscate, cu frunze si flori culese ad labam: tei, musetel, coada soricelului (bleah), cimbru, trandafiri, lavanda, macese etc. Un mix de 5 plante (trandafir, oregano, rozmarin, tei, lamaitza), le-am luat in punga mare, de hartie, de la o piatza franceza, cu numele: Joie de vivre. Acu’ nu stiu cat emana prin scrisul meu frantuzeasca fericirea de a trai , dar puteti sa va imaginati.
Fructe uscate. O practica ce s-a pierdut in familia mea de 3 generatii, ultima data mere si prune uscate am vazut de la stramamaia, pe cand ea inca umbla in baston si eu numaram anii mei pe degete. Mai usca ea si catina, afine sau coacaze.
Nu beau cafea, nu beau ceai negru sau alte cele,  si nici nu am nevoie de ceva scump in a-mi aroma zilele de iarna.

Voi ce bauturi ati descoperit, ieftine si aromate si sanatoase, calde?

21 thoughts on “Bauturi calde pentru sezon rece”

  1. Ceau! 🙂

    N-am descoperit nimic recent, dar uite ce băuturi calde îmi plac în general:
    – cam orice ceai cu ghimbir (mai puțin ceaiul cu mult hibiscus, ăsta nu-l suport). Acum avem în dulap ceai de mentă, de cimbrișor și un ceai de fructe uscate.
    – ceai verde cu iasomie. N-am mai băut de câțiva ani, dar era preferatul meu într-o vreme. 🙂
    – “cafeluță” de cicoare. De preferat cu lapte vegetal și un cubuleț de ciocolată care să se topească în băutura călduță. Yum! Dar merge și varianta economă: doar apă călduță, cicoare și miere/zahăr brut. Nici cicoare n-am mai cumpărat de vreo 2 ani. Trec pe listă. :))

    Te pup!

      1. Wow! Ce rapidă ai fost! 🙂

        Bine, da. Acum a gătat și Ioan școala online. De dimineață a avut Iustin. Deci îți închipui ce zile aglomerate sunt pe la noi… 🙂 Mă duc să le pregătesc cina. Imediat începe ăsta micu’: “Mamiiii, mi-e foameee!” :))

        1. Adelina, de când te caut :)) Ştiu, poate numele meu nu-ţi spune nimic, de obicei stau în umbră. Dar cred că am comentat de câteva ori pe blogul tău. În fine, ce vreau să-ţi spun este că-mi lipseşti, îmi lipseşte blogul. Sper că sunteţi bine, sănătoşi!
          P.S. Chiar m-am gândit să fac o postare pe facebook, că o caut pe Adelina de la Zbor către vis, să dea toţi share până te găsesc :))) Dar ştiam că nu ai facebook 😀

          1. Marina, ce bucurie mi-ai făcut! 🙂 Într-o sâmbătă, la ora 2 noaptea. :)) Îmi amintesc de tine, să știi. 🙂 Nu am facebook, așa-i. Dar când o să-mi redeschid blogul, o să anunț aici la Claudia pe blog. Stai pe-aproape. :)) Îmbrățișări calde!

        2. Adelina, La mulţi ani! Multă sănătate, să fiți bine! Numai clipe frumoase alături de băieții tăi!
          Am ţinut minte pentru că şi eu tot pe 20 noiembrie… :))
          Claudia, pentru tine!
          Fetelor, sunteţi o sursă de inspiraţie pentru mine!

          1. Hm, văd că nu apare. Sau am eu o problemă, nu mă prea pricep :)) …Claudia, era un buchet de flori pentru tine! Dar nu se vede!

      1. Da, da, lămâiță. E foarte bună și-n limonadă. Am un pliculeț cu semințe de roiniță. Cică să le pun în ghiveci. E cumpărat din primăvară. :d Cândva o să găsesc timp și pt. hobby-ul ăsta.

  2. Eu sunt cu supele. Cea de dovleac mai ales, am aproape tot timpul iarna.
    Ma bucur pt tine ,Adelina, ca sunteti bine.
    Roinita am in gradina, dar eu pun cruda in limonada, blenduiesc acolo tot felul de frunze. Am cumparat o planta in primavara, acum trebuie sa vad daca e doar anuală (si atunci sa culeg )sau e perenă.
    Elena recently posted…Gem crud de maceseMy Profile

  3. Eu sunt mai dificila 🙂 si nu ma dau in vant dupa ceaiuri. Bautura mea preferata calda e cafeaua, iar in serile de iarna vinul fiert, cu multe condimente. Dar de ani buni usuc fructe, o parte salbatice o parte cultivate, cam tot ce prind, si iarna fac cate un ceai-compot foarte putin indulcit cu o cantitate generoasa de fructe, din toate cate un pic. Acum am asa: prune, visine, felii de mere, corcoduse (erau multe si se strica repede), macese si paducele. Fac o oala de 3 kg si beau 2-3 zile din el, il incalzesc.
    fiordaliso recently posted…Pestera UnguruluiMy Profile

  4. În studenție, în cămin, aveam un samovar. Nu știu al cui era. Seara ne adunam și fiecare adăuga ceva în ceai. Inclusiv lămâie, cuișoare,scorțișoară ori esență de rom. Nu toate deodată. Fiecare ceai era altfel, la fel și discuțiile noastre de fete cuminți. 🙁
    Acum sunt fană mușețel. Chiar dependentă.
    PS Mulțumesc pentru grijă. Îți voi explica dacă voi găsi cuvinte potrivite. <3
    vax-albina recently posted…Am semnat pentru CiolanMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge