Ca aerul in oras e poluat o stim. Ce neglijeaza multi e ca in apartamente e de de 2-5 ori mai poluat, o data de faptul ca noi consumam oxigen si producem CO2 iuri dar si de multitudinea de produse chimice de menaj, plasticele din casa inclusiv din haine, produsele din constructii, vopselurile mobilei folosite etc etc.
Am tot scris ca cel mai eficient e sa folosim mai putin poluanti: igiena casei o fac cu apa, fara parfumuri, fara obiecte de decorat care sa mentina praful, aerisit temeinic. Si totusi iarna nu ne iese la fel de bine aerisitul ca vara, asa ca m-am uitat ce plante sa iau de apartament, mie si prietenelor cadou:
Bambusul. O planta usor de intretinut, cu multe frunze si care cresc marir epede. Acum sunt o gramada de variante care nici nu au nevoie de pamant si se descurca in vaza cu apa dar eu recomand palmierul bambus. De udat se uda la cateva zile.
Ficus . Poate cea mai intalnita planta decorativa din casele romanesti, indura diferente de temperatura, daca e umbra si nu are soare direct, daca e udata mai rar, daca e jumulita de pisica sau copii, etc. Variantele sunt atat de diverse incat sigur veti gasi una sa va placa. Ca si palmierul de bambus creste mare si cu frunze multe va produce suficient oxigen.
Dracaena. O alta planta doar cu frunze, care nu are nevoie de descriere pentru ca o vedem des intalnita in casele romanesti.
Gerberele sunt mai pretentioase ca au nevoie si de soare, dar va rasplatesc din plin cu flori. Se pare ca frunzele cu peri colecteaza multe din impuritatile din aerul casei.
Iedera. Asta se poate tine si pe balcon si creste deasa si mare si poate aduce o zona umbroasa in balcoanele deschise, dar si in interior. Se inmulteste usor din ramuri, si pentru cine nu vrea sa dea banii pe ea poate rupe niste ramuri de iedera din padure si sa o puna la inradacinat in apa, sau sa aduca cu tot cu radacini direct.
Aloe vera. Eu am primit-o cadou de la o vecina ce se muta. O ud rar, vecina a si scris pe ghiveci sa nu fac exces de zel, iar frunzele se pot folosi si in cosmetica/alimentatie.
Nu va fie frica de ele. Mitul sa nu tinem plante in dormitor ca ne mananca oxigenul noaptea si murim asfixiati a fost redus din 1900 din spitalele din Franta (problema era la flori, gen crini, cu miros puternic si cu mult polen si la alergici asta e agravant) – de fapt plantele cu frunze consuma f. putin oxigen noaptea pt ca activitatea lor este redusa la minim, mai mult CO2 produce colegu’ de pat. Profitati de plante si produceti si niste oxigen, avem nevoie.
Sigur mai sunt si alte plante. Nu uitati ca puteti sa le faceti cadou. Voi de care stiti ca reduc poluarea si produc oxigen?
Nu le-am ales după capacitatea lor de a purifica aerul dar cumva m-am ales cu iederă, aloe, orhidee, gardenii, un dafin, mușcate, violete de parma, minirose. Avem un scenariu clasic sunt flori la Lidl sau Penny, sunt cumpărate alea frumoase și rămân niște amărâte pe care tot vor să le vândă fie și la 5 lei dar nu le udă, nu le găsesc loc în lumină și așteaptă cuminți să moară că oricum nu le mai ia nimeni.
Cam așa le-am adoptat pe toate, mai puțin ghimbirul pe care l-am luat să îl mănânc și el a decis să încolțească iar la pomelo am pus sâmburii în ghiveciul de lângă mine în ideea că îi arunc când mă ridic de pe canapea, am uitat evident acum am vreo 5 pomișori.
maya recently posted…Din nou pe marile ecrane
si la mine creste ghimbirul 🙂 dar eu il si mananc 😀
Eu am ales una care e campioana la purificat aerul : spathiphylum, am una in fiecare camera si 2 in sejur.
La serviciu am moștenit (de la un coleg plecat) una aspectuoasa schefflera, cica e f rezistentă. E frumoasă, am obtinut din ea deja 2 plantute din care una am cadorisit-o unei colege, pe cealaltă o aduc acasa.
Detest bambusul ala de si-l pune lumea prin grădini: creste prea mare si nu mi se pare ca isi are loc in clima noastra. Deci nu mi-aș pune nici in ghiveci.
Am si altele, gen lamai, crassula, o orhidee primită ce tot înflorește…
La multi ani!!!
Elena recently posted…Gem crud de macese
Bambusul ala de gradina, invaziv, e unul din soiurile de bambus, ce s-o adaptat la clima europeana dar nu e asa frunzos ca alea de apartament. Sunt mai multe tipuri de bambusuri, unele lemnoase de cresc cu trunchiuri mai groase decat bratzul, altele se intind rizomii si fac gard verde de nu trece nici pisica printre, unele se dezvolta sa de repede incat se spera sa produca oxigen cat oceanele pt ca in conditii proprice de caldura si umiditate ajunge sa creasca zeci de cm pe zi.
Elena, lămâiul tău face și fructe? L-ai plantat tu sau așa l-ai cumpărat în ghiveci? Mă tentează și pe mine, de câțiva ani…
Am doi: unul din seminte si unul cumparat. “Al meu” nu face nici macar o floare , e al 3-lea an in care incerc sa il altoiesc cu lamaiul cumparat dar nu imi iese. Celălalt face muuulte flori, dar la un moment dat cad toate, cad si frunzele… Anul trecut a cazut totul , deci nu s-a făcut nici o lămâie, anul asta cand au inceput sa cada erau 3 mini-lamai din care una chiar s-a facut. Am citit ca e f greu sa obții lamai. Dar cand eram copil vedeam in diverse magazine sau locuri publice plante de lamai cu fructe.
Elena recently posted…Gem crud de macese
Limba soacrei, sansevieria, o planta suculenta care purifica aerul, tolereaza aerul uscat, variatiunile de temperatura, e ok si in lumina slaba, nu trebuie udata des, 1/saptamana vara, 2/sapt iarna, merge si in case cu animale, aici pisica. Eu o tot inmultesc, segmente de 8-10cm din frunza. Doua ghivece mari in dormitor! Puii prin restul casei.
Sporul casei(Lisa cea harnica), nu stiu daca purifica, dar e usor de crescut si te bucura cu flori mai tot timpul anului. Face radacini usor din butasi, varfuri in apa pe care le tund toamna sau cand (se mai) rupe…
dadaaa, si limba soacrei e recomandata, nu am mentionat-o ca mie nu imi place 😀
Rectific, nu 2/saptamana iarna, ci de 2/luna, chiar si o singura data.
Am doi: unul din seminte si unul cumparat. “Al meu” nu face nici macar o floare , e al 3-lea an in care incerc sa il altoiesc cu lamaiul cumparat dar nu imi iese. Celălalt face muuulte flori, dar la un moment dat cad toate, cad si frunzele… Anul trecut a cazut totul , deci nu s-a făcut nici o lămâie, anul asta cand au inceput sa cada erau 3 mini-lamai din care una chiar s-a facut. Am citit ca e f greu sa obții lamai. Dar cand eram copil vedeam in diverse magazine sau locuri publice plante de lamai cu fructe.
Scuze,am trimis din greseala de 2 ori mesajul.
Elena recently posted…Gem crud de macese
Eu am limba soacrei (2 feluri), sansevieria, aloe vera, orhidee, bonsai de ficus. Astea prin casa. In baia cu geam am bagat toate plantele care vara stau afara pe terasa – o multime de muscate, 3 copacei, un mandarin, cactusii de craciun care acum sunt plini de flori si craciunita. Le merge tuturor minunat la frig! 🙂 Domnul meu zice ca am transformat baia respectiva intr-un decor din Jumangii :))))
Si am uitat sa precizez: la noi din pacate au murit dupa o vreme toti bambusii luati de la Ikea, nu stiu de ce, posibil de la apa? poate prea dura pentru ei – suspectez eu, asa ca am incetat sa mai cumpar…
Si eu le-am ales tot in functie de capacitatea lor de purificare a aerului. De la 0 plante acum 5 ani acum avem 15 printre care: ficus, aloe vera, orhidee, limba soacrei
Marius recently posted…Urgente pediatrie Bucuresti – unde mergem ?
daca fiecare am face ca tine, viata intregii comunitati ar fi mai buna!!