Inspirata de Iulia de la Economisim.Info scriu si eu meniul saptamanii, sperand sa inspir si asteptand sa ma inspirati.
Meniul nostru e unu de iarna, cu multe alimente de sezon. De data asta am facut cumparaturile de la zero pt ca de sarbatori nu am facut exces de mancare si am schimbat frigiderul de curand asa ca in weekend a fost sexy de gol ce e.
Factori cheie de decizie: pachete la copil la scoala, eu vreau sa slabesc (doooh), nu mananc suficienta proteina si pestele e pe gustul meu si e ieftin de unde luam
Meniu:
-pastrav la 4 mese (gratar o data, manancam de 2 ori)
– supa de galusti (mancam de 2 ori)
– cartofi la cuptor si salate alaturi (de 2 ori)
– paste cu sos de kaizer si smantana
– salate la cina ( de cateva ori) – cu ierburi si ca proteina carnea din zama/ ou/ naut fiert/ branza/ciuperci
-daca nu avem chef de ceva, voi face mamaliga cu br si la, sau orez cu lapte. Works to my family.
-lapte si oua si fructe si vinete coapte, la mic dejun
Task-uri:
– mers la pastravarie
– mers la supermarket
-mers la ferma
-2 pulpe bio pt supa de galusti
– o varza mare, o salata verde, andive, 1.5kg de morcovi pt salate, 2 ardei, un dovlecel, le vom combina dupa gust.
– 2 kg de mandarine (s-au mancat), 3kile de mere, 3kg de pere, un snop de banane, cateva lamai
-4l lapte proaspat
– branzica capra
-kaizer
-carne de pasare tocata bio. Congelat. Pt viitor.
– oua
-ciuperci
-paine (si normala, si wrap)
-facut maioneza in avans. Fiert naut in avans.
-folosit din stocuri borcanul de vinete coapte, conserva de porumb, orez si malai
-folosit din radacina de telina mare cat capul meu din frigider (si la supa de galusti, si rasa in salate).
-extra stoc de la supermarket de spaghetti si sos tomate. Consumam constant, erau bio si pret rezonabil, vreo 2 luni suntem acoperiti.
-extra chestii luate si nu erau pe lista si de aia imi place la piatza ca nu avem parte de chipsuri, bere, ciocolata, si inca niste snacksuri care au cazut absolut intamplator in cos si facem toti din casa pe nevinovatii :). Pe care le-am consumat 😀 sa nu ne mai tenteze (ar mai fi ceva bere, nu are ajutor sotul la asa ceva). Nici de kaiser nu sunt mandra, tot mancare industrializata e, ca si painea wrap (dar mai fac sandwich cu branza si legume copilei la scoala). La citit atent bonul de supermarket am vazut ca juma din bani s-au dus pe astea si nu e in regula pt noi. Adica ok, e evident de ce s-a dus juma din banii de pe bon si pe ce, stiu ca mancarea asa frumos impachetata in plastice costa pt ca e in spate e o intreaga industrie, dar nu e nici specific noua si nici sanatos noua, si nu ma mai mir ca de sambata nu reusesc sa calmez criza de alergii: de aia (si de la ceatza si smog-ul de sambata incoace).
Ia ziceti, ce aveti bun in meniul de sapt asta si ce e ne-bun?
Chiulesc la postarea cu meniul de săptămâna asta, probabi în vreo 3 zile nu mănânc acasă așa că nu îmi fac planuri.
maya recently posted…Bucurii de ianuarie – săptămâna 1
si nici nu speli vasele?
exista și avantaje la treaba asta
maya recently posted…Bucurii de ianuarie – săptămâna 1
ce ma bucur cand vad cate un articol nou de la tine! chiar vroiam zilele astea sa-ti scriu un mail si sa-ti zic ca nu am mai avut nimic de comentat in ultimul timp, dar ca te citesc intotdeauna cu mult drag. dar in spiritul comunitatii create aici si a generozitatii tale de a impartaasi cu noi gandurile tale, scriu si eu aici. de fiecare data cand citesc meniul tau sau al Iuliei primul gand e vai eu nu sunt asa organizata! dar incerc sa fiu blanda cu mine, sa ma inspir din meniurile voastre si sa gatesc ce am in frigider chiar si fara un plan saptamanal si cu program peste zi destul de neprevizibil. al doila gand – vai cat imi lipsesc pietele si mersul la piata. nu ca am avea noi in uk piete ca in restul europei, dar cat de cat mai era a farm shop sau farmers market. dar de cand cu pandemia nu le-am mai cautat si multe s-au si inchis. de mai mult de un an comand toate alimentele acasa, aici toate supermarketurile ofera serviciul asta si imi place mult, doar ca de cand cu atatea lockdowns e greu de gasit ore libere pt livrare si destul de frustrant, dar nu imposibil. cumpar intotdeauna carne doar de la animale crescute in libertate, oua si lactate organice si legume si fructe organice si de sezon cat pot si apoi gatesc si le organizez cum pot mai bine. imi lipseste pestele, dar nu prea cumpar decat rar creveti congelati si somon cateodata, daca sunt din surse sustenabile (in rest, pestele vandut aici de supermarketuri ca ‘proaspat’ e de fapt descongelat si nu imi place, dar abia astept vara sa vizitam sate pescaresti de aici si sa mancam peste prins proaspat). am avut o vara foarte buna cu stat mult acasa si mancat rosii, castraveti, salata, loboda, spanac si ierburi din gradina mea iubita (plus admirat flori iesite din rasadurile mele, savurat limonada rece pe terasa in timp ce lucram de acasa cu laptopul in brate, plimbat prin paduri si campii cate doua ore pe zi si copt un bebelus adorabil in burtica) acum, dupa o nastere destul de complicata in pandemie, suntem iarasi in lockdown si iarasi cu batalia pe shopping online doar ca fara vremea frumoasa, cu intuneric devreme, fara nimic in gradina, fara plimbari asa dese. dar ne adaptam si ne bucuram ca suntem sanatosi acasa 🙂 si acum sa revin la meniu: sapt asta inspirata de voi si de ce am in frigider o sa fac: sufleu de conopida, ciorbita de perisoare (inca am patrunjel, macris si marar in gradina), paste cu ceva?, clatite, mamaliga cu branza, cartofi la cuptor cu un steak, vegume la cuptor cu pulpe de pui ramase din weekend, salata verde si de varza in fiecare zi, fructe, brownies ramaes de sapt trecuta. v-am pupat
La multi ani si felicitari pt bebe! apai stiu ca v-a iesit ceva fain in carantina asta.
La mine meniul nu e strict, vezi ca am cateva mese aleatorii, dupa gust: fie salate/fie mamaliga cu ceva, ieftine si sanatoase si rapide. Asta nu inseamna ca se potriveste oricui, ce conteaza e sa iti gasesti locul si calea, ca tu esti unica si doar tie iti va iesi bine ca ce vine cu fortza din exterior e pisalogeala si greu de digerat.
Ce imi place ca ai revenit! Eu sunt dependenta de tine, dar tac si “ascult” si comentez extrem de rar. Saptamana asta meniul nostru arata asa: minestrone, ostropel cu pulpe de pui (cu orez, mamaliga) hummus ( presarat din belsug cu chimen, susan, boia dulce, piper,oregano si mult ulei de masline) , o salata de legume de care am gustat de sarbatori la cineva si mi s a parut interesanta si am facut-o si eu (cu cartofi, morcovi fierti, telina nefiarta, gogosari si castraveti in otet am avut eu, plus maioneza) placinta cu mere(s-a terminat deja) si crema de zahar ars. Nu merg la piata decat foarte rar, iarna chiar deloc. Probabil nu ma pricep eu sa cumpar legume, dar foarte des am luat teapa cu rosii necoapte in toiul verii, capsuni stricate de am ramas cu o mana dintr-un kg etc. Mai merg pentru piersici, din astea nu gasesc dulci si parfumate in supermarket. In rest, am gasit/gasesc rosii, ardei, vinete , conopida, varza, ceapa, cartofi romanesti in Lidl sau Kaufland.
Te pup!
salata cu cartofi fierti si telina si muraturi o fac si eu, morcovul il dau pe rozatoare si pun crud. Maioneza fac la blender vertical si iese repede, avem des. Acu’ o sa incerc una vegana (cu seminte de canepa si ulei de masline).
Ce buna idee! Si mai bine cu morcov crud! O sa fac si asa data viitoare. Mersi de inspiratie!
ingredientele astea sunt ieftine aici, asa ca e ceva la care ma intorc des, mai combin cu altele, mai renunt etc.
Si sfecla rosie e subapreciata … fraierii, lasa ca o iubesc eu. O sa ajung mova pana la primavara 🙂
In afara de clasica sfecla cu hrean, noi faceam o salata cu sfecla cruda, para-taiate bastonase subtiri- si branza. Plus ulei, un pic de lamaie sau otet balsamic. Alta salata cu sfecla fiarta, taiata cubulete, patrunjel tocat, ceapa si un sos din ulei, putin otet/ lamaie si mustar. Dar astea sunt de domeniul trecutului, momentan ma atrag irezistibil fainoasele si dulciurile. Deja a trebuit sa-mi iau blugi noi, ca am crescut cu un numar :(((((
Avem stoc de paste din orez, cartofi… legume si carne congelate, naut si ciuperci puse de mine la borcane. Sa vedem ce oi mai gati.
Azi vreau sa fac salata de icre, tiramisu birthday-cake, paine. Inca avem ciorba de fasole… si verdeturi pentru salate dupa chef.