Scriu 12 articole cu ce alimente de sezon sunt luna de luna, un fel de ghid de orientat ce e cu adevarat proaspat si consumabil acum. Si sa il republic peste ani. De ce? pt ca datorita serelor si transportului si stocarii smechere si chimicalelor si liberei circulatii a marfurilor, astazi avem sezoanele ametite si confuze, nu mai avem repere si deseori uitam ca de sezon sunt produse proaspete si aromate. Ideile sunt inspirate din gradina mea, din piata de la producatori, dar si din articole asemanatoare cu recomandari de gradinarit, de la grupurile de gradinarit unde vad ce recolteaza ceilalti dar si din cosurile de legume livrate etc.. Sper ca aceste articole sa ghideze meniul saptamanal, din motive de maximizare vitamine dar si minimizare buget. Win win ;)
Septembrie. Cred ca e cea mai bogata luna a anului in piata, si cea mai ieftina: legumele de vara se suprapun cu cele de toamna. Toate mari, repede de vandut pt ca producatorii sunt in plina recolta, momentul de a ne face rezervele pe iarna.
Ce consumam noi
1. Pesti.
-crap, pastrav, biban, salau, pastravi etc. Proaspeti. La iarna o sa regret pestele asta proaspat.
2. carnuri la fel ca vara, sub 1 kg pe saptamana. Mai am vita in congelator, dar recomand pasarile.
3.lactate: iaurt, smantana, unt, lapte, branzeturi.
4. Legume de sezon. De fapt asta e principalul motiv pentru care scriu, ca se plangea Dana ca rosiile nu mai au gust. E inceputul lui septembrie si e plin sezon de rosii, de rosii de camp, mici, amarate, patate, cu miros, astea sunt rosiile ce se mai gasesc acum si numai in sudul tarii.
-toate frunzele reincep in piata,salatele verzi si ceapa verde si ridichile. spanac,stevie, rucola, valeriana etc. orice cu frunze verzi (din astea pt rumegatoare, care se mesteca bine in gura, pana devin suc-pasta )Minunate.
– brocolli si conopida si verze incep sa apara de tot felul, fie de bruxelles, fie kale. Piata e devenita o adunatura de coline de verze si de munti albi de conopida.
-ma bucur si de frunze de papadie, mai am niste condurasi in gradina.
-ceapa, usturoi, praz, marar, patrunjel, etc.
La verdeturi va recomand sa le uscati/congelati pt iarna. Deja leusteanul e pe duca, ingalbeneste.
-ardei si grasi si kapia, si galbeni tuguiati si gogosari, dovlecei (cam pana aici le-a fost), castravetii mici si eu sunt pe final etc
-ciuperci. Visez la ghebe. Doar visez. Ciupercile sunt in sezon in septembrie, octombrie, noiembrie: galbiori, bureti de roua, hribi si ghebe… pe acestea le stiu, si le-am consumat si stiu sa le culeg, pe acestea le-as consuma si culege si cumpara.
-fasole boabe si fasole verde. Eu am congelat ceva fasole verde, scot cate un pumn din cand in cand.
-incep sa pregatesc pe iarna. Am cumparat rosii strambe si patate, blender si condimente – am cateva sapt. sos de paste. Am luat fructe patate, pus in slowcooker si facut marmelada cu efort zero. Am cules din gradina fasolica verde, spalat si congelat, ma pregatesc sa cumpar o cantitate mare de radacinoase si sa pun pe balcon
-radacinoasele sunt proaspete: sfelca rosie, morcovi, gulii, napi, cartofi, pastarnac si radacina patrunjel, teline etc.
5. Fructe de sezon.
-pepeni. Ultima strigare pana la anul in iulie.
-piersici, Prune si struguri, Este apogeul si maturitatea lor
-Nuci, castane, alune
-mere, pere
-afine si zmeura dar nu e bai ca se termina, ca incep sa apara catina, coarne, porumbe (niste afine mai amarui, cu sambure, cresc de nebune salbatice pe dealuri /munte si valorile lor sunt minunate)
-smochine verzi (adica neuscate), kiwi (deja se creste si la noi deci putem sa zicem ca e si local si de sezon)
etc.
6. Ce am pus pe iarna
– ardei si grasi si kapia, toc si portii congelate. Ma gandesc sa fac fierb si pun in borcanele mici
-marmelada. Am fiert mere, pere, prune, 2 piersici. Fara zahar. La slowcooker timp de 12 ore (o pauza pe la 7-8 ore cand am bagat blender vertical). Nu am amestecat cu lingura niciodata!!!
-sos de paste (am luat rosii, 2 ardei, 2 cepe, usturoi, busuioc de pe balcon, pus pe foc si blender, evident). Portii congelate.
-fasolica verde. Voi adauga cate o mana din ele la multe ciorbite.
-voi lua fasole uscata de tara, o cantitate mai mare (5kg). O sa o fierb pe jumatate si portionez si congelez – sa scot cate o portie pt o ciorba rapida etc.
Tot anul consum faina de la tarani, mamaliga, linte, naut, fasolica, seminte de in, cartofi. Incercati si hirsca, bob, mei, desi pe mine nu m-au dat pe spate – intre timp m-am obisnuit cu hirsca. Recomand si seminte de canepa: alt aliment traditional romanesc, le presar pe ici, pe colo.
O sa adaug pozele de pe fb de la Nicoleta, cunoscuta ca Histamina in lumea virtuala (cea ce mi-a dat o sansa la meniu prietenos cu alergiile si cu 300 lei pe luna, o femeie consecventa si minunata), si pt care ii multumesc de cate ori imi fac meniul saptamanal.
Ea merge periodic in piata Pucheni (en gros) de unde isi cumpara produse locale.
O sa atrag atentia ca acestea sunt de referinta. Nu respect 100%, doamni feri si pazeste, dar incerc sa le consum zilnic, sa le am la fiecare masa, sa fie ca o baza. Este minunat sa profitam de ele, am zile/mese cand aleg sa mananc doar un tip de fruct/leguma tocmai ca aroma e minunata si nici nu simt nevoia de altceva.
Voi ce mai consumati in septembrie, de sezon?
slow cooker-ul nu e consumator mare de curent? e drept ca pe foc e mai greu de facut marmelada, bulion ca trebuie invartit in ea constant
nu. Consuma mult mia putin decat cuptorul (care la mine tot electric e), fierb la 72/ 90 gr (foc mic). E un vas ceramic gros, incalzit, si izolat de jur imprejur deci cu pierderi mici si nu se incalzeste tare- adica pun mana pe oala si nu ma frig. O sa scriu cum am facut marmelada sa descriu cat de usor mi-a fost.
Si bulionul de rosii ar fi fost mult mai simplu de facut la el, dar am facut totul sambata, in acelasi timp, deci nu 2 oale.
Eu folosesc slow cooker de cateva luni si nu a crescut simtitor factura la curent. Din cate stiu eu, consuma ca si un bec obisnuit (nu economic).
Denisa recently posted…Crackersi crocanti cu seminte
Scrie cand il iei cat consuma in f de modul de gatire. Ceva mai mult decat un bec, dar cum eu folosesc cuptor , cu vas de lut, sigur e mai economic un slowcooker.
Elena recently posted…Drumul ca vacanta: impresii si recomandari
Din toate câte un pic! Vorba ta, acuma e momentul să profităm de toate bunătățile astea <3 Are mama niște ardei în grădină, pfuaaaai, în viața mea n-au fost așa buni ca anul ăsta (eu obișnuită cu ardeii din supermarket, care sunt umflați cu apă și fără niciun gust).
Întrebarea mea este: Când ai zis 1kg de carne pe săptămână, te-ai referit per total la toată familia?
dupa ardeii in curte nu cred ca mai mananci prea curand ardei din alta parte.
Altfel, la carne, da. Suntem 3 aproape adulti(fiica mea mananca cat mine), 3 mese pe zi, 7 zile pe sapt. (numai de acasa mancam). Uneori mai mult, uneori deloc, dar 1 kg e o greutate de referinta.
Nu m-am gandit sa calculez câtă carne mancam pe saptamana chiar sunt curioasa. Putina, si la noi.
Elena recently posted…Drumul ca vacanta: impresii si recomandari
la noi e simplu, am luat 10 kg de vita de tzara, avem cate un pachet saptamanal (de cate 1 kg). Uneori luam altceva si lasam vita pt sapt. urmatoare.
Tot ceea ce se pastreaza in congelator mi se pare mult mai gustos si mai apropiat de gustul initial decat ceea ce se conservă în borcane. Problema e ca nu am decat 3 sertare de congelator si nu incap foarte multe. Vad ca si tie iti place sistemul cu congelarea (inclusiv mancarea preparata in avans), tu ai mai multe congelatoare sau unde iti incap atat de multe chestii?
Ioana recently posted…Prieteniile vin şi se duc. Mai mult se duc
Si eu prefer congelat. Am 3 rafturi de congelator. Congelez in cutii sau in pungi de bumbac. Congelez ce este f. ieftin, din gradina, sau super gustos/de calitate, si iarna nu gasesc. Nu acopar toata iarna cu asta.
Acum am coacaze (2 kg), cirese fara samburi (vreo 3-4 kg), carne 2 pungi, 3 pungi de fasole verde, si 5 portii de sos de rosii, oleaca de leustean. Deci spatiu cacalau :). Voi mai pune un mix de legume pt 6-8 portii (6-8 sapt. acoperite). Adica voi cumpara ardei, dovlecel, telina, le bag la robot si fac cate o portie de ciorba. Cand fac ciorba saptamanala, cu 10 min inainte sa fie gata scot portia si bag direct in oala clocotita.
Cum nu mai am multa carne, fierb si congelez cateva portii de fasole fiarta, cu astea fac cate ciorba de fasole in 20 – 25 min 🙂
Voi scrie meniu sapt. si cum organizez cumparaturi si treburi.
Ierburi de ceai am la uscat (din gradina mea, evident).
Eu pun vinete coapte, ardei copți, kapia copți în ulei și, iarna, fac zacuscă proaspătă.
buna idee – pana la iarna te decizi de vrei zacusca sau o mancare de vinete sau de ardei copti.
Eu am facut gem si dulceata de visine, de caise, de coacaze,de afine si o sa mai fac de gutui cind o fi timpul lor. Iarna fac clatite si orez cu lapte peste care pun gem sau dulceata. Pun la congelator pungute cu legume nefierte/oparite si taiate cubulete pentru ciorba. Pentru zacusca am copt vinetele si le-am lasat in asteptare la congelator pina o sa cumpar si coc saptamina asta ardei gras si capia apoi dezghet vinetele, fierb totul si pun la borcane. Coc ardei si pentru congelat din care fac salata iarna Am facut suc de rosii la borcan dar pun si rosii crude,tocate la congelator in pungute. Bineinteles ca nici carnea nu imi lipseste de la congelator. O sa pun si ceva fructe proaspete la congelator. Momentan am 2 pungute cu nectarine si ananas proaspete taiate cubulete, le am pus acolo pt. ca am plecat in concediu si n-am vrut sa le las in frigider ca le gaseam stricate la intoarcere.
visinele si caisele le-am ratat. Coacazele sunt in congelator. Afine poate apuc sa mananc vreo 2.
Zacusca o sa cumpar de la o romanca harnica. Oricum numai eu mananc in casa.
Sa zici ce faci cu fructele congelate care le ai – mi se intampla sa am exces de fructe si nu stiu unde sa le ‘salvez’.
Caise am pus gem, ca erau prea coapte si fara gust si nu erau bune de mancat asa…dar asa a iesit si gemul: fara aroma. Acum nu stiu cine l-o mânca:) E valabil ce se zice ca daca vrei mancare buna, pui ingrediente bune.
Elena recently posted…Drumul ca vacanta: impresii si recomandari
Cate ai facut, Geta! Eu am pus doar gem de afine si de merisoare. Am si mancat multe afine, dar asta fac in fiecare vara. N-am congelat, ca cele 3 kg cu care am venit din Romania le-am mancat proaspete, nu m-am indurat sa le congelez.
Cand plecam in vacanta pun si eu la congelator ce avem prin casa, de data asta mi-a prins bine la venire sa am lapte si unt congelate.
Si e ciudat, dar ma incadrez f bine in cele 3 sertare de congelator. Pe vremuri era mai plin, dar acum am grija sa nu stea prea mult mancarea pe acolo.
Cred ca mai studiez cum e cu slow cooker ul, vad ca e util la multe.
Elena recently posted…Drumul ca vacanta: impresii si recomandari
Piata Pucheni e la 3 strazi de mine, dar nu prea merg acolo din simplul motiv ca nu prea da toata lumea la kilogram. Majoritatea vand la sac, ladita, si eu nu cumpar cantitate asa mare tot timpul. Dar cand cumperi mai multe fructe si legume pentru iarna, atunci merge. Acolo ma duc si eu. Cartofii sunt cu 30-40% mai ieftini acolo decat in piata Rahova care e la o statie de masina distanta.
ce inseamna cantitate minima? ca eu iau cate 10 kg de mere, 5 kg de rosii, etc.
Eu am noroc cu o piata aproape de mine, cu multi agricultori prin zona, e drept ca avem si vreo 2 centrale nucleare prin apropiere… iar produsele locale sunt in general mai ieftine ca in magazine, unde mai pui ca noaptea stralucesc in intuneric (luati de aici economie la lumina).
Eu sunt mare consumatoare de fructe, in special mere, pe la 30 de ani mi-am dat seama cate soiuri exista si cat de bune sunt. Legume nu congelez, pentru asta exista Picard (un magazin anti foame pentru oameni lenesi) unde au de toate, de la ardei copti congelati pana la patrunjel tocat.
Carne/oua nu mananc, nu-mi plac, mai mananc iaurt, gras daca se poate
Ce imi place umorul tau 🙂 !
Altfel, sa calmam pe cititori, Franta are 19 centrale ucleare, peste 50 de reactoare, asa ca nu cred ca e asa de grav existenta lor, altfel ar muri pe capete pe cand statisticile zic ca au una din cele mai mari sperante de viata din Europa 🙂 – de la vin cu branza, banuiesc.
La Picard am fost o singura data. Tin minte ca am luat nu multe chestii dar sofisticate si in final scump :). O sa mai merg o data
Sunt scumpe produsele gata preparate, dar eu cumpar in general legume congelate (fasole verde, conopida, spanac, mazare, linte etc) sau fructe de padure pe care le pun in iaurt, sunt ok ca pret. Am luat anul asta ardeii copti si am fost placut surprinsa.
Chiar am avut zilele astea o pacienta de 102 ani, nici macar nu sunt pe geriatrie, si m-am interesat de cati centenari sunt in Franta, 21.000, cei mai multi din Europa. Pacat ca noi venim cu speranta de viata din tara noastra.
dragelor, notez de la Picard:
– ardei copti
-fructe congelate
-legume congelate.
Altfel cu centralele nucleare, dau exemplu Germanica ce are plan sa le inchida in urmatorii ani si se tin de plan – compenseaza cu eoliene si fotovoltaice si biomasa ce cresc continuu, si incep reactor dupa reactor sa il inchida. Mai nou si Belgienii si-au facut un plan cincinal de inchis cele 2 reactoare. De la Franta nu am auzit nimic inca – si chiar stau cu urechea larg deschia unde trebuie :).
Chiar azi ziceau ca eolienele n-au randament bun si nici sanse de imbunatatire.
Noi luam afine si zmeura si mazare. La copii le place peste pane de la ei, iau rar, dar ultima data am gustat si eu si am constatat ca peste e putin, mai mult aluatul de el. Asa ca am decretat ca eu asa ceva nu le mai iau.
Elena recently posted…Drumul ca vacanta: impresii si recomandari
nu stiu cum dar la nemti sunt unele locuri unde “planteaza” continu eoliene – depinde de zona geografica, zic. Danemarca a avut zile vantoase in care din importator a devenit exportator de electricitate.
Altfel, daca pestele pané la Picard are putin peste, sigur o sa ii placa fiica mii, ea mananca numai partea de deasupra unde e faina si ou. Cum eu fac la cuptor, intra putina combinatie deci nu ii place. Zmeura si afine scriu pe lista – acum am zmeura ing radina pe care o mancam ca haplea acolo la locul faptei- dar la iarna…
Eu voiam sa imi iau panouri fotovoltaice pt casa, dar n-au nici astea randament bun, asa ca pierzi bani. Nemtii cred ca au ceva de la stat ca sa-i incite sa isi instaleze, ca pe la ei toti au. Dar in Franta ecologia e cam ultima grija a guvernului, ca de-aia și-a dat demisia si ministrul, ca nu mai putea sa lupte cu morile de vant.
Ma deranjeaza ca la casa totul e pe curent electric.
Elena recently posted…Drumul ca vacanta: impresii si recomandari
fara subventie la stat, belgienii isi scot investitia in 8-10 ani la panouri. Cu subventie nu ma pricep – dar proiectele de case noi in nordul belgiei au ceva obligatoriu. Iti zic cand ma vad cu cineva in masura.
Pai in 10 ani cred ca trebuie deja schimbate.
Elena recently posted…Drumul ca vacanta: impresii si recomandari
buna intrebare. Ia sa studiez.
Mie mi-a zis un inginer care a studiat problema pt el.
Eu as mai avea solutia de panouri care încălzesc apa, au randament mai bun, au ceva credit de impozitare, doar ca nu-i momentul, ca avem multe alte chestii mai urgente si cred ca trebuie spart mult ca sa conectezi la balonul de apa. Si ca dupa experienta cu schimbat robinet cu 800 de euro, mi-e frica de pret 🙂 De ex recuperator de apa vine primul la rand la capitolul investitii.
Elena recently posted…Drumul ca vacanta: impresii si recomandari
discutata cu ingineri care au panouri de 10 ani in belgia: se schimba la 25 de ani.
intre timp am ajuns in 2021 si pretul panourilor au scazut atat de mult ca investitia e recuperata in 5 ani in belgia/olanda unde soarele vine rar.
Picard le-a scazut calitatea in timp, zicea si cineva care lucreaza acolo.
Trec rar, pentru cateva chestii, aceleasi, gen afine si zmeura. M-am schimbat si nici macar nu ma mai uit ce au de gata pe acolo, ca pe vremuri mai luam lucruri ce-mi faceau pofta.
O fi speranta de viata mare, pana vine un accident si s-a dus orice speranta 🙂
Elena recently posted…Drumul ca vacanta: impresii si recomandari
Eu saptamana asta am asa :piept de rata, pulpe de pui, somon, telina tulpini, ceapa, ciuperci, rosii, kale, salata, un fel de sfecla rosie, cartofi mai am de sapt trecuta, oua, mere, lapte, iaurt si zmeura. Si mai am nuci si dovleac de saptamana trecuta. Asta e livrarea de la fermieri, trebuie sa compun mancaruri
Acum am in multicooker rata cu legume si pt ca erau mari bucatile am oprit un piept sa fac si o ciorba, l-am taiat si bagat la congelator
De cand m-am abonat la fermieri, nu mai conserv nimic pe iarna si nici zacusti nu imi mai trebuie, efectiv am mancare atat de variata si destula, ca nu mai simt nevoia de nimic in plus. Si in gradina cultiv doar verdeturi si ierburi, e mai avantajos, astea sunt scumpe in magazin. Si de cand mi-am luat multicooker, nu am mai folosit slow cooker ul, l-am dat
Diana recently posted…ce carti mi-am mai cumparat si ce-am mai citit pe hartie
o sa updatez lista cu ce e de sezon 🙂
Cred ca de-aia e cam gol la mine in congelator, ca prefer proaspăt si cum nu produc nimic, nici n-am cantitati mari in plus ca sa le congelez.
Diana, daca ai chef zi-mi diferenta intre multicooker si slowcooker.
Elena recently posted…Drumul ca vacanta: impresii si recomandari
iti zic eu ce am citit, pana zice Diana.
Slow cooker (crock pot e firma care le-a scot pe piatza acum 50 ani) merge la 2 temperaturi, joase (85 gr si 100 si un pic), la 70gr imi tine mancarea calda. Vasul de coacere (la mine) e un incalzitor ce inconjoara un vas de ceramica groasa, grea, capacul nu e ermetic. Practic imita oala de lut traditionala in atatea civilizatii, timp de mii de ani, doar lipseste mirosul de de lemn ars si fum .
Multicooker are si obtiune sub presiune (nu ma intereseaza), sa fac soté ( nu ma intereseaza ca eu nu prajesc) si e in inox (mai usor cu vreo 3-4 kile). Ei zic si de ricecooker dar orez fac si la slow cooker, pun apa /orez la proportiile dorite.
Altfel, afisajul si reglarea electronica a duratei e extraordinara – de luat in calcul in ambele cazuri.
Eu la slow cooker mor de drag pt functia de tinut la cald – dupa ce gateste, mancarea ramane la cald, pana inchid eu device-ul. Asa ca iarna pun dim. la facut si cand vin…hap hap hap.
Din ce stiu eu ce gatesti si cum gatesti, ti se potriveste multicooker. E un pic mai scump dar ok.
Cum eu de ceva ani m-am intors la modul de alimentatie traditional, slow cooker mi se asorteaza. Plus ca l-am gasit la mana a2a, ieftin rau.
Si asta tine cald. Exista si cu vas de inox, eu am glazurat cu ceramica. Ai mai multe programe presetate si temperaturi diferite, al meu are si steamer, cam acolo e diferenta
Slocookerul gateste doar slow, la multicooker poti sa calesti direct in oala, apoi sa pui diverse programe, inclusiv de slow, dar face mai repede. Cam orice poti face in el, fara sa stai langa oala, eu am facut varza calita, ardei umpluti, pilaf, orez cu lapte, omlete, ciorbe /supe, porridge . De regula pun totul acolo si ii dau un program cam de 1h si e gata mancarea
Mai exista instant pot, are o cunostinta, asta e o oala electrica sub presiune, plus slow cooker and stuff, cica e si mai comoda, mai ales la fiert fasole, vita, dar deocamdata mie imi ajunge multicooker ul
Mersi, trebuie sa ma pun pe studiat. Nu-mi trebuie gatit sub presiune. Si nici sa mearga mai repede. Si imi place ca slow-ul are oala de ceramica. Si de fapt vad ca dupa ce m-ati lamurit, aproape ca am ales 🙂
Elena recently posted…Drumul ca vacanta: impresii si recomandari
cred ca gasesti si multicooker cu ceramica.
a, sa vezi si dimensiunea. Noi la 3 pers. am unu de 4.7 kg, si imi ajunge 2 zile. mancam pranz si cina de acolo.
Acum sa vad cat loc avem, ca pt moment e goala casa, mutarea e in 2 sapt, asa ca imi imginez ca avem loc , dar cand om umple-o, o sa fie altceva 🙂
Nu stiu de ce, nu multicooker ma gandesc ca imi trebuie. Imi plac lucrurile mai simple, nu 3 in unul. Plus vasul de ceramica, glazurarea nu e tot aia.
Se poate face orez cu lapte la slowcooker?
Ideal as vrea vas solar… visuri…
Elena recently posted…Drumul ca vacanta: impresii si recomandari
Eu abia incep sa ma obisnuiesc cu pregatirea mancarurilor pentru iarna 🙂 . Dar anul asta m-am pus la treaba, pana acum lasam mai mult in seama mamei. Tocmai ce am pus niste ardei copti in congelator. Pe langa asta am pus fasole verde, mazare, vinete coapte, fructe (zmeura, coacaze) si carne de pui crescuti la curte, toate din gradina/curtea bunicii.
Denisa recently posted…Crackersi crocanti cu seminte
Ce ai din gradina bunicii e bine primit. Chiar daca exista alternative proaspete si iarna atat de la indemana (supermarketul), ca pret si calitate nu se compara. O sa apreciezi cand din noiembrie- decembrie vei avea zile cand vei manca gratis si fara sa iesi din casa :).
Ai dreptate, nu se compara nici la gust si nici la pret, cu atat mai putin la calitate. Desi mai cumpar legume proaspete, sunt mancaruri pe care nu le-am consumat niciodata decat de acasa, cum ar fi muraturile, zacusca, dulceturile, bulionul.
Denisa recently posted…Cea mai rapida paine low-carb (keto)
sincer, nu cred ca m-am gandit vreodata la fructe si legume de sezon. cumpar cam orice am pofta. dar da, acum ador strugurii si i-am cam plans tot anul. desi am inceput sa ne facem pofta inca din august, dar acum sunt si mai si!
E momentul cu strugurii cei mai ieftini si cei mai gustosi. Profita!
Ma gandesc sa fac o marmelada de ei, oare o merge sa le conserv aroma si savoarea?