Directii de economisit, pentru a economisi mai bine

Un buget proportionat are pana in 33% costuri cu locuinta (rata/chirie, incalzire, electricitate, mobila, impozit si asigurari, mobila, reparatii, curatenie si produse de curatenie etc), pana in 10% costuri cu transport, pana la 20% costuri cu mancarea, si pana in 10% costuri cu distractiile, raman bani si de economisit pt situatii triste.
Asta e in teoria, nici mai lunga, nici mai lata.

La inceput de viata financiara constienta cel mai eficient e sa incepem disciplinarea cu cele mai mari cheltuieli.
Poate cea mai eficienta  solutie este sa ne mutam aproape de munca si in locuinta mai mica. Stiu, mutatul inseamna sa fim suficienti de dinamici mental si fizic, un singur pas si castigul financiar (zero costuri cu transportul) si se revad in timp, zi de zi. Pentru cine e deja doar cu transport public, ignora ideea, mai ieftin nu se poate, si daca lucrez de acasa tot am abonament la transportul public pentru diferite iesiri.

Mai interesanta este mutarea intr-o locuinta mai ieftina, mai bine izolata termic, mai mica suprafata, si de ce nu inchiriat impreuna cu o prietena sau 2. Nu mi-am dat seama cat timp si efort ia curatarea unei locuinte prea mari pana nu m-am lovit de asta. Da, m-am bucurat de spatiul mare, ca sunt aproape de scoala copilului si de metrou, dar am acumulat mai multa mobila si lucruri. Am acumulat spatiu si praf. Si asta costa.  La produse de curatenie tot mop cu abur folosesc toata casa (consumul de curent in plus nu e mare), dar la incalzire si lumina situatia e mai costisitoare. Rata costa.
O reducere de 20-50% cu cheltuielile astea poate duce la o crestere de 10-25% a economisirii lunare – doar un gest, da? .

La mancare lucrurile sunt intr-o zona gri, pentru ca multi considera mancarea si restaurantul, desi pentru mine e o distractie. O data inteleasa importanta meniului si listei de cumparaturi, am avut aproape o injumatatire a cheltuielilor saptamanale, si am reusit si o crestere la calitate. Poate nu toti sunt ca mine,iubitori de dulciuri si  sa se lipeasca la fiecare mers la supermarket si de cioco + prajiturele, dar si ceva mancare semipeparata, etc dar o separare atenta a costurilor de mancare si respesctat ce e sanatos si vital si sa nu mai amestecam cu alcool si dulciuri si restaurante si tigari si ce mai ca distractie, ajuta. Pachetele la munca sunt iar un pas de disciplina.
Si mai interesant e ca multi pun cosmeticele si chimicalele la bugetul de mancare pt ca le achizitioneaza in acelasi timp de la supermarket, iar la astea e loc sa creasca cheltuielile la infinit, ‘noroc’ de alergii care ma tzin pe loc intr-o zona obscura si murdara numita ….apa e suficient de buna pt igiena si sanatate, si sa nu ezit a o folosi. Pentru cine nu stie cum face, un pas simplu e de separat bonurile de cumparaturi la supermarket si la platit e evident cati bani se pot duce pe diferite chimicoase si cosmetice.

De departe cel mai interesant de economisit e la sectiunea de distractii. Putem trai cu mai putine machiaje, cu un tv si nu 3, cu o sticla de vin in loc de 2, cu restaurant o data pe luna decat o data pe saptamana, mancare comandata si mai rar, un abonament la netflix impreuna cu prietenii iar scade cheltuielile luna de luna, barurile pot fi rarite si invitat prietenii acasa pt o seara de jocuri, de tigari sau zahar nu mai zic, de rochiile elegante din sifonierul meu sa amintesc ca nu le-am purtat de 2 ani? iar pantofii cu toc asteapta ametzitzi langa extra posetele …..doar le sterg de praf. Si as putea continua. Toate acestea sunt distractii, nu sunt cheltuieli vitale. Ganditi-va la asta inainte de a cumpara a 20a pereche de jeans, a 5a posheta cand celelalte 3 stau una in alta, sau inca o bijuterie.

Da, e inflatie.
Atentie la inflatia cheltuielilor, acolo avem controlul.

It’s not your salary that makes you rich; it’s your spending habits.”

Charles A Jaffe 

9 thoughts on “Directii de economisit, pentru a economisi mai bine”

  1. Multumim de idei!
    Eu in chirie n-as mai sta nici picata cu ceara. Am stat 4 ani, 1 an dupa BAC cand am testat Bucurestiul si inca 3 (2 cu masterul si 1 an dupa master), dupa facultatea facuta la Constanta. Cand esti un tipicar si om de casa, poate fi extrem de neplacut convietuitul cu oameni pe care nu ii cunosti foarte bine. In ambele situatii, nu am reusit sa cad pe aceeasi linie cu colegele de apartament pe subiectul curatenie in casa. Insa ele erau firi boeme, cu plecari, vacante, nu cred ca resimteau deranjul de prin casa si teancul de farfurii din chiuveta :)).

    1. De la 18 la 26 ani am stat in chirii. Greu cu banii dar mai greu e cu sanatatea pierduta. Romanii se ancoreaza de proprietate /pereti, uneori pana la obsesie si asta intuneca judecata si decizii si alegeri – tocmai auzii de copii treziti de la 6 si dusi in masina de nici nu au timp de mers la toaleta si ajuns cu constipatii cronice, de adulti cu boli cronice si probleme autoimune datorita oboselii adunate si lipsei orelor de somn….sa mai zic de o doamna ce avea job in banca in romania si cum nu a mai putut plati rata la casa mare de langa bucuresti a plecat din tara si e femeie de serviciu sa sustina rata si sotul si copilul de acasa…. oare merita? Mutatul e dificil, mutatul de la casa mare la un aprt de 2 camere e si mai dificil, dar pt cine deja sta in chirie si da pe acolo 1500 si mai da pe masina 1000-2000 pe luna, oare nu e mai sanatos sa isi gaseasca o chirie aproape de munca/scoala unde merge zilnic si dea doar 1500 pe o noua chirie?
      Boala apare si cand nu suntem in locul bun, iar pungile de medicamente costa financiar dar mai ales emotional (am primit trimitere la o investigatie la specialist, prima data in ultimii 12 ani, si cand am aflat cat m-am trezit ca noi nu am platit nimic dar nimic in afara de analizele regulate o data pe an….).

      1. N am scris info complet: n as mai sta in chirie cu straini, ma gandeam la treaba asta de a mai imparti o casa cu cineva care nu mi e sot/iubit/ruda. In rest, fiecare cum știe ca ii e mai bine. Nu toti au luxul de a fi mostenit un imobil, sau sa dispuna de sume mari de bani sa si achizitioneze ceva, fie si prin banca. Iar cu casele mari nu s de acord din start, numai cand ma gandesc cat mi ar lua sa fac curat sau s o incalzesc iarna si as zice un mare NU. In Constanta distantele nu s chiar asa mari intre 2 locatii, la un job anterior taiam orasul in 2 de acasa pana la destinatie si nu faceam mai mult de 20 de min cu masina si 40 cu transportul in comun. Nu stiu pe nimeni sa se fi mutat ca sa fie mai aproape de job sau de scoala copiilor, mai ales ca înscrierile la scoli se fac pe principiul proximitatii de adresa de domiciliu, liceele sunt si ele multe si tot asa rasfirate prin oras, nu faci mai mult de 30-40 de minute ca sa ajungi la unul(ma gandesc, spre ex., la cel mai departe de mine, lic.Eminescu). Oamenii care fac sacrificii de acest gen, o fac din orgoliu, ca sa fie la jobul X f bine platit, sau la scoala Y ca e bine vazuta, desi tu poate apartii de o scoala mai modesta, in cartier. Judetul Constanta e diferit de restul tarii, oamenii fac multe sacrificii de dragul imaginii, sa dea bine si sa arate ca au bani, dar asta e, fiecare isi asuma.

        1. In orasele mari multa lume sta inca in chirie. Am cativa colegi de munca. Unu face o ora dus, o ora intors. Si stiu cum e fara mostenire si la ce orgoliu am nici nu as fi acceptat o mostenire sau imprumut in familie, locuintele le-am cumparat cu credite, cate 2, ca de, de strans de avans e f. greu cand stateam in chirie, dar nu imposibil. Am acelasi salariu cu colegii care inca se plang de chiriile marite si indexate, diferenta intre mine si ei e disciplina mea financiara: am optat pt chirii modeste si achizitii modeste si locuinte mici, am pachete la munca si nu comand mancare – bine, eu fac asta in special din motive de sanatate pt ca din boala in boala nu ma mai intorc si nu racii de 12 ani dar uite, platii la urgenta pt fractura fiica mii si mai am un control la specialist de facut maine si mi-am dat seama cat de important este faptul ca in ultimii 12 ani am platit doar consultatii si analizele anuale si atat! nu un nurofen sau paracetamol. Diferenta e de la disciplina si prioritati – veniturile in plus da, ajuta, dar e asa de usor in ziua de azi sa ne intindem si peste ele. Chiar daca ocazional am un extra venit, dar am pus totul deoparte, inclusiv cresterea de salariu pt ca a crescut dar si altele nasoale au venit (sotul e iar somer).
          Cu scolile, noi am ales cartier bun dar am nimerit langa scoala modesta – aici accesul la scoala e dupa proximitate. Era fiica mea din cele mai bune din clasa (aici nu se zic notele dar copiii ii spuneau ca e cea mai buna). Ei bine, la liceu a intrat in unu din cele mai bune si a dat de greu. Asta e. Scoala de langa casa sa mearga pe jos. Nu orgoliu, ci sanatate (a insistat pediatrul sa ducem copilul la scoala cea mai apropiata). La liceu insa aveam unu mai aproape dar fiica mea a vrut unde au vrut prietenele ei…. e bine asa. Fostul coleg de birou (Mohamed, cel de care tot pomenii pe blog pt ca fuse ‘my personal financial consultant’ pt ultimii 8 ani) insa a constientizat ca scoala fiicei lui e prea slaba si a decis sa se mute cu catzel si purcel si cumparat alta locuinta langa scoala cu nivel mai ridicat. Un efort financiar ce il costa rau.

          1
        2. si inca 2 cazuri de care m-am lovit un ultima sapt:
          1. am fost la un interviu si mi-au zis ca intr-un viitor mediu le pleaca un coleg si eu sa il inlocuiesc. Face prea mult pe drum si a informat ca isi cauta job aproape de casa. Cu pretul la benzina crescut in ultimul an, e de inteles, asa ca la interviu prima lor verificare e daca ajung repede la ei.
          2. pe un grup local un tip cerea pareri despre un al 2lea job. A zis ca schimba jobul sa fie aproape de casa si sa mearga pe jos dar ii scade salariul cu 300 euro dar el va economisi 200euro la benzina lunara (a si zis si salariul, nu e relevant aici, relevant e ca e cifra mai mare decat a mea). Prima mea replica a fost ca poate vinde masina, ca taxele si service sunt mari, si sunt firme de inchiriat ocazional. Pur si simplu a recunoscut ca nu a calculat cat de mult il costa toate astea la un loc. Ce m-a surprins insa e ca oamenii i-au dat exemple de extra joburi ce fac ei: meditatii, spalat vase (tipul a zis ca e platit 16 euro pe ora, mi s-a parut super bine platit!), altul sofer de seara la o clinica de analize medicale, etc -fiecare au spus ca e extra job, unul din ei deja lucrand 11 ore. Am fost impresionata, eu nu mai sunt rezistenta la astea, da, mai lucrez in plus extra ocazional dar e 1 ora din cand in cand. Imi place sa vad ca oamenii sunt dinamici si deschisi sa incerce altceva.

          1. Bine ai revenit!
            Treaba cu extra jobul nu mi se pare normala. Adică in teorie un serviciu ar trebui sa ajunga. Inseamna ca oamenii sunt prost plătiți dar patronii tot isi gasesc angajați, ca doar se multumesc cu munca rspectiva si isi iau cate un extra job. Muncim ca sa trăim, nu trăim ca sa muncim.
            Eu am serviciu la 10 min de bicicleta de casa, acum primesc si ceva prima ca m-am dus tot anul cu bicicleta.
            Am avut o colega ce a preferat să plece pentru un serviciu putin mai bine plătit, dar cu o ora mai departe de casa. A plecat mai ales pentru ca nu s-a forțat nimeni sa o formeze si făcea zi lumina aceleași lucruri. Dar in loc sa faca gura ca nu-i placea, zâmbea si nu se plângea, dar a plecat. Eu as fi preferat apropierea de casa si as fi cerut să fac chestii mai diverse. Fiecare cu ideile lui.
            În rest cu cumpărat puține haine stii ca sunt de acord cu tine, la mine problema se pune ca ce ma fac cand se uzează prea tare si nu o sa imi gasesc ceva la fel. In general atata stau si ma codesc pana imi iau ceva, dar apoi ma îndrăgostesc de respectivul obiect.

          2. problema e pt cine se intinde mai mult decat ii e plapuma cu cheltuielile. E vorba de compromisuri si alegeri, cum colega ta a ales, eu as fi ales diferit, mai ca tine, mai aproape, de mers pe jos la munca, de cautat altceva. Fiecare isi cauta locul pana si-l gaseste – unii mai nestatornici, mai greu.
            P.S. am niste pantaloni de reiat bleumarin inchis super dragi, luati din Spania intr-o vacanta de iarna. Nu ii mai gasesc, nici pe vinted….

            2
  2. Ce dor imi era de tine! Ma bucur ca ai revenit. Aproape in toate privintele rezonez cu tine, mai putin la partea cu locuinta. Cum stim cu totii cat de mari si nesigure sunt chiriile la noi, oricand poti fi anuntat de proprietar ca trebuie sa eliberezi apartamentul, am stat un singur an chirie si am hotarat ca e mai bine proprietar pe meleagurile noastre. Aproape de locul de munca este imposibil, din nou din cauza preturilor absolut ridicole. Pe urma, eu lucrez intr-o directie, sotul in alta, aproape pentru amandoi nu exista. La mine locatia se schimba frecvent, peste tot prin oras, asa ca iar nu pot tine pasul cu mutarile pe cateva luni-un an. Spatiul mic… e cam mic si ma impiedica sa fac ordine asa cum as vrea si de cate ori fac curat am de mutat de colo-colo diverse. O sa am spatiu suficient dar in vreo 2-3 ani la cum merg lucrurile.
    In rest tot ce zici mi se aplica si mie, nu am haine multe, nu prea mai am elegante ca nu le mai port, merg mult pe jos, la munca e frig (se fac economii) si nu ma pot infofoli cu haine elegante, la capitolul machiaj folosesc doar ruj dar si pe ala l-am primit la set 🙂 folosesc oja dar am primit foarte multe de la prietene care au cumparat in exces si s-au trezit cu dubluri sau nu le place oja sidefata (mie fix aia imi place), un gel de dus imi ajunge, la fel si un sampon, nu am nevoie de o suta, am un stick de alaun pe post de deodorant, functioaneaza perfect si s-a consumat foarte putin, am si uitat de cand il am. Incaltaminte 1-2 perechi pe sezon dar din piele si ma tin cu anii, port 34 si nu imi gasesc usor daca vreau modele de adulti. La restaurat de 2-3 ori pe an cu niste prietene, cu sotul doar in concediu ca nu suntem deloc fani restaurant. Noi ne-am obisnuit cu pachet de cand nu aveam de unde cumpara nimic, din alte vremuri, si nu ne tenteaza comandatul. La mine la munca se comanda la greu si destul de des se greseste comanda sau lipseste vreun pachet, se comanda 10 si vin 9 sa zicem, aia tragedie! Cum-necum toate astea sunt un mod de viata si vin de la sine, nu imi creaza frustrari si nu ma lipsesc intentionat de ceva. Daca imi doresc ceva nu renunt doar pentru ca e scump, dar nici nu imi doresc a nu stiu cata geanta si cele pe care le am ma tin mult pentru ca sunt de calitate. Si nu, nu ma plictisesc de ele. Le-am ales pentru ca imi plac si nu ma plictisesc de ce imi place. Iooooi, am scris un roman!
    fiordaliso recently posted…Felicitări decupateMy Profile

    1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge