Scriu 12 articole cu ce alimente de sezon sunt luna de luna, un fel de ghid de orientat ce e cu adevarat proaspat si consumabil acum. Si sa il republic peste ani. De ce? pt ca datorita serelor si transportului si stocarii smechere si chimicalelor si liberei circulatii a marfurilor, astazi avem sezoanele ametite si confuze, nu mai avem repere si deseori uitam ca de sezon sunt produse proaspete si aromate. Ideile sunt inspirate din gradina mea, din piata de la producatori, dar si din articole asemanatoare cu recomandari de gradinarit, de la grupurile de gradinarit unde vad ce recolteaza ceilalti dar si din cosurile de legume livrate etc.. Sper ca aceste articole sa ghideze meniul saptamanal, din motive de maximizare vitamine dar si minimizare buget. Win win ;)
E sfarsitul anului. Deja – 6grade noapte, Iarna se insaleaza, frigurile sunt deja obisnuite (sau neobinsuite voua, ca eu le-am prins si in copilarie, ba chiar imi aduc aminte in 2001 de Craciun la bunici cu -26 gr noaptea) asa ca am reinviat mesele din copilarie: cartofi copti in coaja (bunicii faceau rondele pe plita), branza sarata de la putine avea si muraturi de la butoi. Versiunea rapida era cu omleta si branza sarata si mamaliga si muraturi 🙂 .
In copilarie se tinea post in Decembrie (mamaie) si se taia si porcul (toata familia). Frigul cere mancaruri grase.
Pentru vremea asta favorizez borsurile si supele calde: ma salveaza pentru ca le fac o data si consum 2-3 zile. Ador mamaliga: se face repede si e o masa calda. Sotul face gris cu lapte, gemuri avem (si cumparate dar facui de cateva ori, cate putin.)
Cu sarbatorile la usa casa ne e plina de ciucalati si sigur vor veni si alte dulciuri sub brad.
Ce mancam de sezon in decembrie.
1. Pesti:
-hering, cod, macrou, biban, pastrav etc.
-ficat de cod. Iau la conserva. Este si la Cora, si la kaufland, e o sursa minunata de vit. D si grasimi cica din alea sanatoase. Recomand din lunile cand trecem la bluza cu maneca lunga. Ok, recomand si bilete de avion intr-o tara cu soare :).
-si scoicile sunt la apogeu dar bugetul meu nu 🙂
E post cu multe dezlegari la peste. Nu ratati nici icrele, desi nu sunt incantata de cantitatea mea de ulei vegetal plin de calorii dar altele nutritionale ….
2. carnuri. Se taie porci. Fie pus in congelator/afumat/la garnita sub untura. La tara nu se mai taie pasari pentru ca au fost taiate deja din noiembrie 🙂 . Nici de vanat nu mai e cazul, ca animalele au putina mancare si deja au slabit.
La gratar, la cuptor, sau supe, tineti si oasele la indemana, refolositi-le, lumea da bani grei pe suplimentele de colagen….
3. lactate grase: smantana si unt, branzici. Iau unt de tara si l-as manca zilnic si gol. Il servesc pe paine calda, dar din ce in ce mai rar ca vacile traditional se pregatesc a fata. Nu e nimic exagerat daca untul sau smantana sunt usor amare, se intampla ca laptele se imputineaza, e mai gras, si vaca e gestanta.
4. Legume de sezon. De fapt asta e principalul motiv pentru care scriu, ca se plangea Dana ca rosiile nu mai au gust. Si acum 2 sapt m-a sunat o prietena nervoasa ca nun gaseste si ea rosii cu gust si a cautat in 3 magazine. E absolut normal! rosiile la inceputul lui septembrie dispar din gradinile romanilor iar tot ce vine fie e de sera si bronzata la bec fie vine de la 3 mii de km si distanta impune sa fie culese verzi si tratate cu gaz in tir …
Iarna e sezon de:
– sfecle, gulii, napi, cartofi, teline, morcovi, pastarnac, radacina patrunjel, morcovii etc. acestea vor fi toata iarna si se pot combina in feluri minunate
– brocolli si conopida si verze de tot felul (albe, rosii)
-ceapa, usturoi, praz
-andive (acestea cresc in intuneric si racoare deci se produc toata iarna in beciuri si acoperite)
-ciuperci. Visez la ghebe. Doar visez. Ciupercile sunt in sezon in septembrie, octombrie, noiembrie: galbiori, bureti de roua, hribi si ghebe… pe acestea le stiu, si le-am consumat si stiu sa le culeg, pe acestea le-as consuma si culege si cumpara. Uscate sau congelate, proteina vegetala e valoroasa.
-fenicul. Nu imi place dar voi dati-i o sansa
-dovleac. In supe, copt, sau placinte. Cum vreti. E plina piata de dovleac. unii vand gata ras, doar doar o face careva.
-la piata mai sunt multe verdeturi, probabil producatorii le tin in sere acoperite. Cumpar sambata si le tin in borcan cu apa, asa am cateva zile frunze proaspete.
-muraturile facute. Daca nu le-ati pus, mai puteti mura varza (eu o toc si pun cate un borcan, fix cat consum eu). Mai am 2 borcane mari de gogonele. Pt cine a pus pepenei la murat, aveti toata invidia mea.
Menu cu ele? supe si ciorbe, evident, la cuptor, sau piure-uri. Mai putine salate dar asta e.
5. Fructe de sezon.
-Nuci, castane, alune, toata iarna.
-mere, pere, gutui (perele si gutuile sunt mai perisabile asa ca s-ar putea sa nu mai gasiti). Merele incep sa se stafideasca (semn de deshidratare) – de cele de supermarket ce arata frumos si lucios nu ma ating (au strat de ceara deasupra sa nu piarda umezeala). Daca nu aveti alternativa, spalati-le cu apa fierbinte si stergeti-le bine de stratul fin de ceara.
-catina (daca aveti congelata sau cu miere)
– citricele(lamai,portocale, mandarine, clementine, pomelo, gref etc – luati din toate, sunt pline de arome si vitamina C).
-ar fi sezon si de kiwi si ananas. Nu am luat insa iarna asta (semn ca nu le ducem dorul) si nici ananans nu mai luam (ultimile dati am mancat pana m-a usturat limba)
– pe 1 decembrie maslinii au fost culesi din livada lui Dimitrios, astept uleiul de masline din Grecia si sa il presor cu drag in preparate. Daca e rece, uleiul are tendinta de a se ingrosa, nu va speriati.
-avocado de import. Nu e de sezon, nu e romanesc, dar e fruct care merge la salata mereu la mine. .
Tot anul consum faina de la tarani, mamaliga, linte(rosie), naut, fasolica, seminte de in. Incercati si hrisca, bob, mei, desi pe mine nu m-au dat pe spate. Sseminte de canepa: alt aliment traditional romanesc, dar nu stiu cum sa le consum, asa ca il presara pe ici, pe colo, prin locurile esentiale si mai ales in lingura.
6. Masa de sarbatori si cu invitati.
Consider ca putem crea farfurii festive si cu alimentele locale si de sezon. Cateva aperitive se pot face din branzici de tara, branzici maturate, legume, vinete ce mai am la congelator si evident banalele si traditionalele oua umplute cu paté de ficatei. Ca fel principal imi place friptura la tava si legume tot la tava, dar multa lume face si peste. Sarmale nu fac ca nu imi plac, si din cauza asta le voi gasi o suta de defecte cum ca stau 3 ore pe foc nu mai au vitamine. La deserturi nu am frana :), nu se pune si nici nu se depune.
Voi ce mai consumati in decembrie, de sezon?
Clar nu e românesc și habar n-am dacă e de sezon dar la mine ăsta e sezonul de rodii, cumpăr 3-4 le scor semințele duminica, știu sunt ciudată îmi place teribil să scot semințele din rodii și le mănânc în timpul săptămânii cu lingurița direct din caserola în care le țin în frigider.
KT recently posted…Trilogia culorilor
chiar daca nu e local, e sezonul rodiei, momentul ideal sa o consumam.
Ti-am zis deja: peste niste ani ne intalnim pe o plaja in grecia si sa citim. Te duc si la o plimbare de cateva ore pe dealurile lor, vrei nu vrei. Si tu sa imi cureti rodiile ca mie mi-e lene :))))))))))))))))
Si pe mine ma ustura limba de la ananas crud asa ca fie il inghet/dezghet, fie il gatesc.
Iau ananas crud, daca e intreg il tai (la capete, coaja exterioara si apoi feliez ca pe un pepene) dupa care fie il dau la congelator pt cel putin 6 ore, fie il bag la cuptor fara sa adaug nimic. Cateodata pun si niste dovleac/morcov/cartof/cartof dulce pe aceasi tava… mmm… Oricum l-as prepara, cand e gata il pun intr-o cutie cu capac si scot sa-l servesc ca pe un dulce sau sa pun in salata (taiat mai marunt).
Nu mai am probleme!
Felicitari pentru initiativa ta de a crea aceasta resursa! Aceste articole sunt extrem de utile si edificatoare, fiindca ne ajuta sa intelegem ce sezon al anului aduce ceea ce nevoie nevoie si sa savuram produsele in sezonul lor. Abia astept sa citesc despre ce alimente de sezon sunt disponibile in fiecare luna! Mult succes!