Cum fac pasta de ghimbir

In ultimii ani ghimbirul a devenit parte normala a alimentatiei noastre. A inlocuit destul de mult hreanul (unde sunt hreanul e rar si scump), a ajuns ghimbirul in mai toate  mancarurile gatite (inclusiv in ciorbe, sos inclusiv de paste, unii biscuiti), il pun si in ceai, etc.
Am cumparat o data pasta de ghimbir la borcan si de acolo mi-a venit ideea ca pot sa il fac eu din motive financiare dar si pentru ca in borcanel avea ceva e-uri pt conservare si pentru alergici asta vine cu un risc.

Pasta de ghimbir (ca si pasta de usturoi) intra la ‘meal prep’ sau como se dice la americani pentru salveaza timp si simplifica bucatareala: fac in weekend si apoi in timpul saptamanii doar adaug cate o lingurita din borcan. Pentru cine consuma mai rar, recomand de congelat intr-o punga de plastic din aia cu sigilare la gura, aplatizat bine  in punga si dupa congelare deschis punga si rupt cate un colt. Daca are cineva rabdare dupa aplatizare si inainte de congelare, cu o lingura sau o bagheta de lemn poate trasa dungi sa subtizez in patratele ghimbirul din punga asa incat dupa congelare sa poata fi rupt ca pe ciocolata. Dar nu mai am rabdare si pt asta. Merge congelat si in formele de gheata si apoi mutat dintr-un recipient in congelator dar nu stiu unde le-am pus in casa asa ca e evident ca am nevoie de ordine si curatenie dar dupa Craciun…

Cum culegem ghimbirul? Pai in primul rand il culegem proaspat si nu vestejit. Ii dau un jet de apa, pun pe un prosop si apoi ii curat pielita cu o lingura (peeling). Daca iau ghimbir bio, las si pielita, nu ma agit. E ok insa si ghimbir nebio. Daca vedeti ca incepe sa incoltzeasca, nu e nicio problema, inseamna ca nu a fost excesiv tratat.

Pt a face pasta de ghimbir:  il tai rondele mici si pun in blender ca 2-3 linguri de apa si putina sare.  Sarea are rol de conservant in frigider dar la mine sta fix o saptamana. Pun in blender si amestec pana devine ca o pasta, cam 2-3 minute. Atentie ca unele blendere nu toaca daca e cantitatea prea mica si nici daca e prea mare, asa ca eu fac o data cam 2 radacini cat mana mea de mari si las in blender cateva minute.
Puteti adauga 2-3 linguri de ulei in loc de apa, si uleiul are rol conservant, dar aceasta pasta nu mai poate fi folosita la ceaiuri ci doar la mancaruri.

 

 

 

2 thoughts on “Cum fac pasta de ghimbir”

  1. Ia uite cine s-a întors pe blog! Eu sunt încă și mai sintetică în ce privește ghimbirul, spăl ghimbirul, curăț lămâia de coajă că nu am bio și nici nu îmi place, le bag in blender, le scot și le transfer în borcan adaug miere și scorțișoară praf și iau câte o linguriță dimineața înainte de cafea.

    1. eee, tu mananci asa cu linguritza? mie mi se pare prea intens gustul. Imi place dar e prea intens pt mine. Asa, in o cana de apa calda, apuc sa beau si eu cantitatea de lichide recomandata.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge