Aprilie: Ce mancam de sezon adica fructe, legume, peste, carne

 

Scriu 12 articole cu ce alimente de sezon sunt luna de luna, un fel de ghid de orientat ce e cu adevarat proaspat si consumabil acum. Si sa il republic peste ani. De ce? pt ca datorita serelor si transportului si stocarii smechere si chimicalelor si liberei circulatii a marfurilor, astazi avem sezoanele ametite si confuze, nu mai avem repere si deseori uitam ca de sezon sunt produse proaspete si aromate. Ideile sunt inspirate din gradina mea, din piata de la producatori, dar si din articole asemanatoare cu recomandari de gradinarit, de la grupurile de gradinarit unde vad ce recolteaza ceilalti dar si din cosurile de legume livrate etc.. Sper ca aceste articole sa ghideze meniul saptamanal, din motive de maximizare vitamine dar si minimizare buget. Win win ;)

E aprilie. E plina primavara. Natura ofera, corpul cere – reglarile alimentatiei la sezon vin din experienta a mii de ani si de generatii: iarna ni se duc resursele de vitamine, corpul a salvat si a tinut cat a putut pana la dezghet  astfel ca e necesar sa le inlocuim acum pt a nu incepe sa ne inbolnavim.

Ce mancam de sezon in aprilie?

1. Pesti doar congelati. Incepe prohibitia.
– Scrumbia este o delicatesa a perioadei: un peste gras,gras, gras, in frigeam la tigaie si scurgeam grasime…
-ficat de cod. Iau la conserva. Este si la Cora, si la kaufland, e o sursa minunata de vit. D si grasime. Recomand din lunile cand trecem la bluza cu maneca lunga. Ok, recomand si bilete de avion intr-o tara cu soare 😀 . Sardinele vi le recomand, consumate cu tot cu oase, dar nu am luat de mult si nu stiu cum sa le gatesc.
-si scoicile sunt la apogeu dar bugetul meu nu 🙂

2. carnuri. Miel, vitel, porc in lapte, ied. Pt cei care consuma etic, e sezonul de fatat la oi si crescatorii nu tin masculii asa ca ii taie. Ok sa ii cumparam acum. Pentru vegetarieni: stiu ca va e mila dar ganditi-va ca fara fatat oaia/vaca/si nici capra nu va da lapte decat cateva luni.

3. branze proaspete. Cas de oaie, branza de vaca, capra – toate sunt grase acum, doar e sezonul de fatari. Daca aveti o sursa de tara, consumati si corasla de vaca. E recunoscuta pentru valorile nutritive.
Si oua – a trecut gerul, se oua iar gainile. Daca aveti sursa de la tara s-ar putea sa le stranga pt pus closte.

4. leguume de sezon. De fapt asta e principalul motiv pentru care scriu, ca se plangea Dana ca rosiile nu mai au gust. E absolut normal! rosiile in camp romanesc reapar din iulie (si alea cu stat in sera din primavara timpurie), iar la inceputul lui septembrie dispar din gradinile romanilor iar tot ce vine fie e de sera si bronzata la bec… In aprilie nu e sezon de rosii, rosiile au un gust la fel de plasticat ca si pepenele in ianuarie si capsunile in februarie.
Aprilie e sezon de:
– gulii
– frunze. Frunze de patrunjel (am cateva fire ce au supravietuit peste iarna), de ciboulette, ceapa verde, usturoi verde, macris, untisor, menta leurda, loboda, spanac etc.
-din paduri culese: urzici, frunze de papadie, untisor, leurda. Am semanat rucola si spanac, si iesit.
-andive (acestea cresc in intuneric si racoare deci se produc toata iarna in beciuri si acoperite)
-salatele verzi, ridichi, ceapa verde, usturoi verde
-frunzele de ridichi in salate. Stiu, ani de zile le-am aruncat.
-sparanghel. La grill, cu o lingurita de ulei de samburi de struguri (dezmat 😀 ) si sare mare. Voi repeta sapt. asta si ma gandesc sa cultiv sparanghel 🙂
-praz
-mazare timpurie. Mie mi-a supravietuit inghetului, a inflorit in martie, si am cules cateva pastai la sfarsitul lui aprilie! . Pe viitor seman mult mai multe. Vedeti ca e un tip de mazare care se mananca si teaca, frageda (fiarta).
-frunze de sfecla (se gatesc ca spanacul)

5. Fructe de sezon: nu mai sunt dar…
-ultimile nuci, castane, alune
-mere. Merele incep sa se stafideasca (semn de deshidratare) – de cele de supermarket ce arata frumos si lucios le iau acum de nevoie (au strat de ceara deasupra sa nu piarda umezeala). Daca nu aveti alternativa, ca mine, spalati-le cu apa fierbinte si stergeti-le bine sa se duca stratul fin de ceara. Eu am un “nene” care inca are mere. L-am intrebat cum de are: camere frigorifice imense. Nu, nu vreau sa il intreb cat plateste curentul.
– citricele(lamai,portocale, mandarine, clementine, pomelo, gref etc – luati din toate). Mandarinele de sapt. asta au super aroma, sezonul lor se termina in martie.
-avocado de import. Nu e de sezon, nu e romanesc, dar e fruct care il folosesc des la salata.

Tot anul consum faina de la tarani(2 paini pe saptamana), mamaliga, linte(rosie), naut, fasolica, seminte de in, lapte si unt si smanatana de la laptarul nostru. Incercati si hrisca, bob, mei, desi pe mine nu m-au dat pe spate. Am seminte de canepa: alt aliment traditional romanesc, dar nu stiu cum sa le consum, asa ca il presara pe ici, pe colo, prin locurile esentiale si mai ales in lingura.

Voi ati mai consumat in aprilie, de sezon?

36 thoughts on “Aprilie: Ce mancam de sezon adica fructe, legume, peste, carne”

  1. De la tine am aflat despre conservele cu ficat de cod, habar nu aveam ca exista asa ceva. Am luat, am probat, e ok la gust, dar am o dilema: cum consum uleiul din conserva, ca nu l-as arunca si asa simplu parca nu merge…
    fiordaliso recently posted…ValenciaMy Profile

    1. Sa nu arunci uleiul ca mine!! ce fraiera eram :))) pe mine Elena m-a oprit de la aruncat 🙂 eu ascund conserva cu tot cu ulei in pasta de peste tartinabila sau in paste cu somon fume si o conserva si o lingura de smantana, sau un paste cu sos de rosii si o conserva mica de ton si o conserva de ficat (singurul ulei in sos e uleiul de ficat de cod) . In toate nu tratez termic ficatul de cod, ci pun la urma, pt a valorifica vitaminele A si D existente.

      1. Confirm! E geniala reteta cu paste! De fiecare data ma gindesc cu recunostinta la o femeie cind o fac 🙂 Pun doar conserva, sos tomat , uneori usturoi. Si cas ras. Dar e buna doar cu paste normale, cind imi facusem gnocchi si am pus sosul, nu mi-a placut.

  2. Rubarba 🙂
    Sparanghel am luat si eu, dar nu-mi place decit verde. Tot la gril. Cel alb il fac supa-crema.
    Cartofii noi : eu ii fac mai mult la cuptor.
    Cu mazarea e super supa-crema din teci, dar eu n-am rabdare sa curat doar partea frageda. Cumpar nu f multa mazare, fac supa din teci, bag mixerul vertical, strecor. Apoi mai dau un clocot si pun boabele care vor fi aproape crude.

    1. rubarba si cartofii noi ies nu in aprilie, ci in mai, asa ca incep sa adun ideile pt meniul de sezon al lunii mai. In aprilie a fost inghet si frunzele de cartof au degerat…

  3. N-am mâncat niciodată frunze de sfeclă și nici măcar n-am auzit până acum dar o să încerc pentru că îmi plac toate verziturile 🙂 De fapt, dacă stau să mă gândesc un pic, mi se pare că tot de la tine am aflat că spanacul se poate mânca și crud în diverse salate. De atunci nu mai scap ocazia.
    Ioana recently posted…Clipa în care am respirat din nouMy Profile

      1. La mine sotul maninca orice verzitura. Acum recicleaza de zor frunzele de ridichi ( mancam multe ridichi). Ca eu nu ma dau in vint dupa ele. Si alea de morcov le pun cu parcimonie, ca eu sunt cea careia nu-i place gustul. Stiti ce am descoperit? Mi-a zis cineva ca tulpina de broccoli e f buna. Nu o aruncam, o puneam in supa pina acum. Dar cind am fiert broccoli pe abur, am pus si toata tulpina taiata in bastonase. Si chiar a fost f buna. PS: se vede dupa cit stau pe internet ce vreme urita e pe la noi. Ma gandeam ca si la voi e la fel, o femeie 🙂

        1. evident ca e vreme urata, doar sunt la laptop 🙂 .
          Si eu consum tulpina de brocolli, am invatat asta de pe youtube: curat coaja cu peeler-ul si tai bucati si o gatesc ca pe restul de brocolli.

  4. Sarmale in frunze de gulii, de la bunica citire 🙂 La noi deja sunt dovlecei din abundenta si incepe sezonul anghinarelor. Ieri am vazut legaturi de iarba grasa in piata. Cu fructele e mai greu, doar ceva portocale tarzii si cate o capsunica din gradina.

    1. Am impresia ca strabunii nostri consumau mai multe frunze decat noi astazi. Noi am pierdut si ritmul frunzelor salbatice, si cele din cultura, etc. De gulie nu stiam dar frunzele de hrean si potbalt da, la sarmale. Nu le-am folosit niciodata ( e drept ca nici nu am facut vreodata sarmale).

    2. Si la noi este anghinare, cred ca vine din Italia. Tare m-as pune sa fac reteta cu anghinare in ulei la borcan, ca altfel costa o avere de gata.

      1. Asta cu spalatul in castron in apa multa e o idee geniala, de la tine sau de la Iulia am invatat-o si nu mai fac decit asa. Le invirt acolo ca in masina de spalat, le scot si le scutur putin.

  5. Parintii nostri au inca in beci mere foarte frumoase, fara a fi stafidite.
    Si chiar aseara o prietena mi+a dat 3 sfecte rosii, tot din beciul mamei ei, si erau toate frumoase, inca bune. Dar da, dezhidratarea incepe sa+si spuna cuvantul pe legumele noastre si e firesc, ca deja e mai.

    1. si eu am cumparat niste mere frumoase, de la aceeasi producatori. I-am intrebat cum de rezista si au zis ca au incaperi frigorifice unde controleaza temperatura si umiditatea. Dar deja au semne de oboseala si mai ales ei nu mai au decat un singur tip de mere la vanzare. Merele nu sunt impecabile, au pete, sunt unele strambe, chiar daca le stropesc chimic nu le iese 100%.

  6. Nu, nu, nu, nu prajim niciodata nimic 🙂 Facem pestele la cuptor. Scrumbie nu am mancat si nici ficat de ton, dar mi-ai dat idei 🙂 In rest, ma indop cu salata verde, ridichi, ceapa si usturoi de la Marcel 🙂
    Delia recently posted…BancuriMy Profile

  7. Eu cumpar sardine in conserva in ulei de masline. Uleiul nu il mananc, am pitici sa nu fie perturbatori endocrini in el de la conserva (ca tot a scris Elena de renumitii perturbatori).
    Sardinele sunt cu oase. Partea proasta este ca nu imi plac mai deloc. Le mananc pt ca stiu ca sunt bune si imi fac si bine.
    Am acum niste sfecla bio in frigider cu frunze cu tot. O folosesc la sucuri.
    Ca fructe am doar mere si kiwi bio si niste fructe de padure bio in congelator.
    Merele se pot pune si in apa cu putin otet si lasa sa actioneze otetul pe stratul de ceara.

  8. Si eu am aceeasi pitici Luiza, imi puneam intrebarea daca ficatul de cod n-o fi asa sanatos cum pare. Ca in ficat se aduna toxinele (si oceanele sunt poluate) si ca in grasime iar se aduna toxine. ma intreb care e raportul beneficiu/risc la el.
    Iar tonul incerc sa-l cumpar doar la borcan de sticla.
    Familia protesteaza uneori ca am interzis somonul la noi in casa de cind am vazut ca ala bio e si mai plin de chestii mizerabile decit cel nebio. Le-am inchis gura cand le-am zis ca noi am crescut fara somon si nu ne-a lipsit 🙂 De fapt la noi nu se minca peste mai deloc.
    Sunt constienta cu nu poti sa te pazesti de toate, macar sa le limitezi…Sotul imi zice uneori ca am tendinte ortorexice. Dar la noi in casa el maninca salata chiar si la micul dejun, nu eu 🙂

    1. In ficat cica nu sunt asa de multe toxine, doar cele care sunt la prelucrat.In ficat nu se stocheaza toxinele, acestea sunt stocate in grasime. Na, eu nu ma feresc de ficat dar mananc rar, insa iau capsule din ulei de ficat de cod.
      Sincer nici de grasime nu ma feresc, adica depinde de la caz la caz. Porc nu mai mananc decat rar si nu mananc grasime de porc dar cand gatesc vitel grass fed nu ma apuca nebunia sa curat grasimea.
      Somon inca cumpar, chipurile din cel salbatic. Noi mancam rar somon si atunci mai degraba ca sa ne facem pofta cu o reteta asiatica dulce acrisoara.
      Sotul meu e incantat ca citesc, imi zice doctor de Google hahaha.
      Sunt constienta ca nu puteam avea o viata cum au avut strabunicii nostri, ca de bunici nu mai zic nimic ca am citit recent de legatura dintre Verdele de Paris si polio, nu mai zic nici de DDT..deci na, nici bunicii nu au trait in conditii optime. Vai de noi :))

  9. Te rog mult sa continui cu genul asta de articole, de cand ma stiu incurc ce apare in ficare sezon si de multe ori dupa ce-au trecut anumite fructe/legume imi aduc aminte si-mi vine sa-mi bag unghia-n gat :)))

  10. – orice le usuram!
    – si e sezonul rasetelor marunte. Ceapa, usturoi, patrunjel, marar , etc
    – mazare;
    – legume proaspete crocante (ridichi, vinete, luleuchi);
    – spanac (acum apare in piete si gradini, e atat de pufos…)

    Ce minunat ar fi sa integram aceste alimente in meniul nostru saptamanal in mai multe combinatii, sa le culegem din piete, gradini sau ograda, sa le mancam cand avem chef, pentru a ne bucura de gustul proaspat al primaverii si de proprietatile nutritionale. Ghidul acestor alimente de sezon poate fi un ajutor pretios si inspiratia pentru noi sa ne bucuram de proviziile oferite de natura. Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge