Iulie: ce mancam de sezon adica ce legume, fructe, peste, carne

Scriu 12 articole cu ce alimente de sezon sunt luna de luna, un fel de ghid de orientat ce e cu adevarat proaspat si consumabil acum. Si sa il republic peste ani. De ce? pt ca datorita serelor si transportului si stocarii smechere si chimicalelor si liberei circulatii a marfurilor, astazi avem sezoanele ametite si confuze, nu mai avem repere si deseori uitam ca de sezon sunt produse proaspete si aromate. Ideile sunt inspirate din gradina mea, din piata de la producatori, dar si din articole asemanatoare cu recomandari de gradinarit, de la grupurile de gradinarit unde vad ce recolteaza ceilalti dar si din cosurile de legume livrate etc.. Sper ca aceste articole sa ghideze meniul saptamanal, din motive de maximizare vitamine dar si minimizare buget. Win win ;)

Julie.  O luna bogata  in piata, ieftina si bogata in fructe si legume. E cald asa ca reduc alimentele gatite si mancam majoritar crud.

Ce consumam noi?
1. Pesti.
-crap, pastrav, biban, salau, pastravi etc. Proaspeti, ideal. Cand trecem pe la pastravarie luam mai multi, vii, acasa ii dez-matzez si portionez si congelez

2. carnuri rar, oua saptamanal.

3.lactate: iaurt, lapte, branzeturi, dar prefer iaurtul ca e racoros. Avem fermierul nostru preferat de unde ne luam saptamanal

4. Legume de sezon. De fapt asta e principalul motiv pentru care scriu, ca se plangea Dana ca rosiile nu mai au gust. E vara din plin si acum e sezon de rosii, de rosii de camp, cu miros, astea sunt rosiile ce se mai gasesc acum si numai in sudul tarii.
-e prea cald de ridichi si salate dar e minunat pentru dovlecei si castraveti, incepe sezonul de vinete.
-coc vinete o data si mananc cateva zile. Cu oua fierte si f. putin ulei
-supa de rosii rece, supa de fasole verde rece, ciorba acra de cartofi noi cu multe legume si o lingura de iaurt – sunt de baza. Le fac o data, mananc de 3 ori
-ceapa, usturoi, marar, patrunjel, etc.toate din belsig si in salate
– fasole verde. Eu am congelat ceva fasole verde,  o sa scot cate un pumn din cand in cand la iarna.
5. Fructe de sezon.
-pepeni, pepenei
-piersici, caise, cirese, capsuni, zmeura
-smochine verzi (adica neuscate), kiwi (deja se creste si la noi deci putem sa zicem ca e si local si de sezon)
etc.
– nu e de sezon si nici local dar fac limonade zilnic si tin in frigider. Cand nu gasesc lamai la pret bun, luai si gref.

6. Ce am pus pe iarna
– incep sa fac gemuri / marmelada.  De capsuni, ideal
-fasolica verde. Voi adauga cate o mana din ele la multe ciorbite.

Tot anul consum faina de la tarani, mamaliga, linte, naut, fasolica, seminte de in, cartofi. Incercati si hirsca, bob, mei, desi pe mine nu m-au dat pe spate – intre timp m-am obisnuit cu hirsca. Recomand si seminte de canepa: alt aliment traditional romanesc, le presar pe ici, pe colo.

 

O sa atrag atentia ca acestea sunt de referinta. Nu respect 100%, doamni feri si pazeste, dar incerc sa le consum zilnic, sa le am la fiecare masa, sa fie ca o baza. Este minunat sa profitam de ele, am zile/mese cand aleg sa mananc doar un tip de fruct/leguma tocmai ca aroma e minunata si nici nu simt nevoia de altceva. Cina din pepene cu branza de capra e suficient, alimentatia cruda e foarte buna si sanatoasa, sunt  prefer sa petrec timpul afara decat la gatit.

Voi ce mai consumati acum, de sezon?

3 thoughts on “Iulie: ce mancam de sezon adica ce legume, fructe, peste, carne”

  1. Pentru oricine a crescut în Oltenia, vara este a salatelor de roșii și a lubeniței, e timpul pentru ouă că sunt din belșug și pentru caș, acum încep să afinele, cireșe de România am tot găsit și mă pregătesc pentru salata de vinete pe care bunica o făcea mai degrabă a zacuscă și fără maioneză.
    Tot în iulie e perioada porumbului fiert și începe să aibă gust capia.
    Katia recently posted…6 lucruri pe care nu le mai facMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge