Cum va descurcati cu educatul batranilor in fata pirateriei online

Tehnologia si tehnicile moderne au ajuns si in mana bunicilor si parintilor nostri. Din pacate au ajuns si la indemana pirateriei, fiind atat de usor de manipulat: pishing, spaming, spoofing or pharming – intr-un cuvand scams,  toate colcaie si victimile sunt naive si inocente.  Cum le explicati asta? Nu toti au abilitatea de a intelege tehnicile moderne, multi se mai panicheaza si asa le scapa semnele specifice, altii chiar au incredere in tot ce citesc online.
De departe cele mai intalnite spam-uri sunt sms-urile cu facturi de plata /premii castigate. Cu astea e simplu ca telefonul le marcheaza ca spam. Si nici ministerul de finante nu le va da sms ca au de platit.
Despre emailuri au inteles repede: niciun print din Nigeria nu are nevoie de ei.
Cand fake Orange i-a dat mesaj ca nu a platit abonamentul si ca le blocheaza numarul, iar a fost o zi cu noroc: ei au mobilele la Vodafone si de aici si-au dat seama, dar e asa de simplu sa ii nimereasca cu urmatorul sms…
Faza cu telefonul de la Microsoft inca nu a ajuns la ei. Si le-am zis ca de am accident, nu pe ei ii va suna spitalul sau politia.
De umblat pe site-uri ce seamana cu cele originale insa…. aia e, de cateva ori le-am devirusat calculatorul. Si in final cumparat un antivirus. Pe site-uri de stiri de 2 lei cu popup-uri teribile au stat suficient de mult :))
Ce sfaturi aveti? Ce a mers la voi si poate o merge si la noi?  Ce cuvinte puneti si in ce ordine asa incat si persoanele nestiutoare in ale tehnologiei sa le auda?

5 thoughts on “Cum va descurcati cu educatul batranilor in fata pirateriei online”

  1. Ioi, ce m-ai speriat. Cu titlul. Mă gândeam la alt tip de piraterie. Eu descarc cărți de pe net. Uneori mă uit la file. Gratis. Cu pensia mea nici nu aș putea face altfel. Mi-e puțin jenă, dar am de ales între a citi ce mi se oferă și a rămâne proastă.
    O zi bună.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge