Schimbarea vine prin alegerile noastre
- cumparaturile: haine, mancare, electronice etc – moda si marketingul si presiunea sociala ne invita sa cumparam orice, oricand, sa schimbam cele avute fara oprire iar cele deja existente sa le aruncam. Da, totul e prea usor, si prea la indemana pentru noi. Exista solutii? mici, la indemana: sa reparam, sa imprumutam, sa cumparam la mana a 2a , sa cumparam local si mai ales sa apreciem ce avem – uite cativa pasi care ne pot ajuta acum sa scadem amprenta de CO2 si cantitatea de lucruri ce le aruncam, si de ce nu, sa ne imbunatatim bugetul familiei.
Chiar avem nevoie sa cumparam asta?
O intrebare care m-a oprit deseori din a cumpara compulsiv. Cumparaturi prea multe si mereu pentru mine inseamna o nebunie, nu o fericire… Fericirea poate fi gasita si in afara cumparaturilor. Bugetul nostru dar si natura platesc pentru lipsa noastra de cumpatare. Si pentru ca noi avem cum decide si schimba la nivelul asta, inceputul vine cu raspunsul la aceasta intrebare, si analizand de cate ori voi folosi obiectul cumparat.
Green Shooping
O idee occidentala, rupta din lumea hippiotilor, dar timpul a aratat ca e functionala: sa cumparam local ( reducerea emisiei de CO2, mai putina energie consumata, banii raman local etc), sa vindem /donam ce nu folosim, produse fara pesticide, produse bio, electronice cu consum mic de energie etc. toate acestea le castigam doar dintr-o citire de eticheta.
Cumparaturi altfel
In ziua de azi sunt alternative, multe alternative, de la: comandat cos de legume de la producatori, comanda pe emag + megaimage de produse acasa, refolosit gentile de cumparaturi, sau cumparat painea de la magazinul de la colt/vecina de la 5 pot elimina timpul si drumul petrecut dupa paine etc.