Gradinarit

Eu gradinaresc in 2 locuri: am o gradina de 53mp2 pe pamant  dar si containere pe balconul generos. Pentru a reduce costurile fac compost, refolosesc seminte,  cultiv plante simple si adaptate solului (deci nu sensibile): practic experimentez. Sunt intr-o comunitate cu care impart informatii, seminte. Ce mi-a mers bine pana acum: galbenele, capsuni, castraveti si dovlecei, fasole de pastai, salvie + menta + rozmarin, salate si ridichi si loboda, cartofi si topinambur; zmeura si coacaz, patrunjel si marar si macris. Nu obtin recolta magnifica la fiecare, dar acoper cateva luni pe an o parte din ce consumam si completez cu piata.

Pe balcon am 2 zone: o zona insorita dupa pranz si una umbroasa (am soare acolo doar pt …1-2 ore, si asta doar vara). Cum vreau sa folosesc orice spatiu, experimentez plante ce au nevoie de soare  (capsuni si rosii si flori) si la umbra ierburile aromatice. Si aici e avantajul containerelor. Pamantul nu il mai cumpar de cand am inceput sa fac compost: din resturile de bucatarie obtin pamant gras in cateva luni. Asadar reusesc (uneori 😀 ca dau si rateuri) sa cresc usor si ieftin plante.

Problema pe balcon reprezinta udatul: pt ca nu e ploaie direct (decat daca e furtuna) si pt ca un container e expus din 6 parti la aer si vant deci evaporare peste tot, udatul il fac aproape zilnic (sau la 2 zile), pe cand in gradina ar ajunge o data pe saptamana. La fel, ghivecele sunt o problema: cele de plastic daca au soare piezis se incing si pot opari radacina plantelor… asa ca cele de lemn si cele de panza sau de ceramica au fost cele mai potrivite containere.  Pe viitor optez pt recipiente deschise la culoare. Pana acum insa am folosit  recipiente reciclate si cum calul de dar nu se cauta la dinti…nu merge totul perfect. Dar gradinaresc ieftin, cu drag; si asta conteaza.
O alta grija a balconului o reprezinta temperatura: cand ingheata, totul e terminat, cand e prea cald ( balcoanele expunere sud) iar sunt plantele arse. Am norocul cu o expunere sud-vest.
Pentru insamantare am folosit pamant compost si diferite recipiente, in casa. Cel mai bine s-au descurcat plantele semanate in cartoanele de la oua, ce altfel oricum sfarseau in cutia de compost. Costuri zero, pentreu ca eu recuperez semintele de la an la an.
Avantajele gradinaritului in containere pe balcon:
-ud si culeg imediat, sunt la 2 pasi de bucatarie
-pentru ca pamantul e controlabil, nu am probleme cu ierburile
-hobby si decorare in acelasi loc
-recoltare si consum de legume cu adevarat proaspete, asa vad diferenta dintre un produs tinut la vanzare pt 2-3-7 zile, asa am inteles ca rucola din supermarket si in tzipla, tot e tratata ca a mea se ofileste in 1-2 zile
-vine furtuna/se anunta zile f. reci – pot lua in casa plantele sensibile
-am pozitionat in prea mult soare/umbra nu mai e o problema: mut lada cu totul.
etc

Plantele care Le-am crescut in containere:

Rosii. Au nevoie de cateva ore de soare sa se coaca, au nevoie de apa si sol gras. Voi repeta.

Cartofi. Am pus in vara 2 cartofi in pamant si la sf. lui noiembrie am scos…aproape 1 kg. Nu voi repeta, sunt prea ieftini si peste tot.

Castravetii. Daca nu fac vreo boala/mana 🙂 ramane o planta ce creste repede si e super productiva, dar e o planta ce vrea multa apa. Daca nu are suficienta apa se amarasc.

Fasolea verde. Scumpa in supermarket, ieftin de crescut. O planta ce vrea multa apa. Creste repede, pentru cine are copil e spectaculos si educativ sa vada evolutia de la boaba la planta, zi de zi.

Ceapa verde. Din seminte sau din arpagic, creste in orice conditii. Voi repeta.

Capsuni. Vor soare. Vor pamant gras si drenaj, sa nu zaca in apa si gata. Planta perena.

Patrunjel, marar. Mereu imi fac probleme. Germineaza greu, dar nu au nevoie de soare, mai bine s-o descurcat ala cumparat cu radacina.

Busuioc. Vrea la umbra, germineaza in 1-2 saptamani, nu ii place inghetul, ii place in sosul de paste. Voi repeta.

Ridichi. Recoltare la 1 luna de la semanare. Ce alta motivatie mai buna avem?

Salata. Usor de crescut, se descurca la umbra, in sol ud si bine drenat. Probleme cu afidele.

Menta. Usor de crescut, se descurca la umbra, in sol ud si bine drenat. Probleme ca e invaziva.

Telina. Creste si in casa, si afara. Eu o cresc din resturi, o planta reciclata.

Ghimbir. O planta iubitoare de caldura, umbra, apa. A nu se lasa afara daca scad temp. sub 5- 8 gr.

PLANTELE CARE LE-AM CRESCUT IN Gradina umbroasa:

Telina, menta, salata, topinambour, ghimbir, cimbru, marghiran.

PLANTELE Culese din natura:

-urzici le-am luat din natura cu radacina si ceva pamant, si mutat in lada mea de pamant. le rup varful periodic, in plus ele se intind prin radacini/rizomi (le adaug in piure de urzici, in quiche, consum zeama bauta pt minerale, sau puse in smoothie, uscate pt ceai iarna, presarate tocat marunt in ciorbe etc.)
papadie ( frunzele fragede in salate, sau oparite sa le treaca amareala si gatite  ca spanac)
-soc pentru socata
-flori de salcam uscate pentru ceai ( esec, isi pierd aroma) – nu voi repeta
-leurda – in salate
-untisor ( am in gradina; perfect pt salata, se culege pana infloreste)
-petale de trandafir salbatec – perfect pt un ceai aromat

 

Rapoartele gradinaritului pe balcon in 2014, 2015, 2016